Lumea ar trebui sa ia in considerare adoptarea unei alte abordari a capitalismului, cea de tip nordic, si sa invete din raspunsul acestei regiuni la criza economica si financiara din anii '90, in incercarea de a preveni recesiuna economica actuala, potrivit lui Jorma Ollila, presedinte al Nokia si Royal Dutch Shell, citat de Financial Times. Acesta descrie stilul nordic de capitalism ca fiind deschis catre globalizare, insa echilibrat de programe guvernamentale puternice pentru protectia cetatenilor si un sistem de educatie egalitarist.

"Care e viitorul capitalismului? Intr-un fel sau in altul, raspunsul este rezolvarea acestor probleme, ceea ce modelul nordic face. Acestea sunt ingredientele. Modelul nordic are sansele de a fi cel mai bun sistem", a declarat Jorma Ollila, intr-un interviu acordat Financial Times.

El a mai spus ca politicienii nordici au dat dovada de intelepciune in anii '90 si nu au recurs la protectionism pentru a combate criza. Companiile, printre care si Nokia, au facut restructurari importante si au devenit foarte competitive, a precizat Ollila. Totodata, el si-a exprimat speranta ca actualii politicieni vor urma o cale similara.

Daca politicienii nu vor reusi sa reziste protectionismului, exista sanse mari ca economia mondiala sa intre in recesiune, a argumentat Jorma Ollila.

Seful Nokia si al Royal Dutch Shell a precizat ca masurile guvernamentale luate pentru rezolvarea actualei crize economice au avut impact limitat asupra economiei reale, avand in vedere ca situatia nu s-a imbunatatit din noiembrie si pana in prezent.

Parerile lui Jorma Ollila sunt apreciate in randul mediului de afaceri, avand in vedere ca este unul dintre cei mai importanti oameni de afaceri din Europa, dupa ce a ocupat timp de 15 ani functia de director executiv la Nokia, companie pe care a transformat-o dintr-un conglomerat care se lupta pentru supravietuire in cel mai mare producator de telefoane mobile. De asemenea, Ollila este presedinte al European Roundtable of Industrialists, o organizatie care reuneste 50 dintre cei mai importanti oameni de afaceri de pe continent.