Acordul UE-FMI cu Romania va fi anuntat in cursul acestei saptamani, a declarat la Bruxelles comisarul european pentru afaceri economice si monetare Joaquin Almunia, transmite NewsIn. "Negociem si sper ca vom anunta un acord cu Romania saptamana viitoare", a spus Almunia duminica, aflat la Brussels Forum, o conferinta pe teme transatlantice organizata de German Marshall Fund of the United States.

Reprezentantii FMI se intalnesc luni la Palatul Victoria cu premierul Emil Boc, cu liderii partidelor politice parlamentare la sediul partidelor, dar si cu sindicatele. Reprezentantii Guvernului sustin ca negocierile vor fi finalizate in doua saptamani, urmand ca FMI sa trimita Guvernului, la inceputul lunii aprilie, scrisoarea de intentie pentru incheierea unui acord de tip stand-by pe o perioada de doi ani. Premierul Emil Boc a anuntat ca imprumutul pe care Romania il va contracta de la CE, FMI si bancile europene - in valoare de circa 19 miliarde de dolari, potrivit ministrului Radu Berceanu - are caracter preventiv si va fi folosit pentru consolidarea rezervei BNR si, implicit, sustinerea cursului leu-euro la un nivel acceptabil si pentru relansarea creditarii.

Comisarul pentru afaceri economice si monetare a adaugat ca si alte state UE, non-membre ale zonei euro, ar putea recurge la un ajutor FMI-UE, fondul pus la dispozitie fiind suplimentat vineri de liderii europeni la 50 miliarde de euro.

Guvernul Letoniei a fost nevoit sa demisioneze in urma presiunilor sociale datorate conditiilor bugetare dure impuse de FMI, soarta impartasita sambata si de premierul ungar, Ferenc Gyurcsany, care prefera varianta demisiei.

Comisia Europeana urmeaza sa-si anunte saptamana aceasta recomandarile pe marginea programului de convergenta al Romaniei. Cum Romania a inregistrat anul trecut un deficit bugetar de 5,2% din produsul intern brut (PIB), peste limita de 3% prevazuta in pactul de stabilitate ce se aplica atat tarilor din zona euro, cat si acelora care doresc sa adere la ea, este foarte probabil ca executivul european sa faca si o recomandare privind procedura de deficit excesiv, ca in cazul Irlandei, Frantei, Spaniei, Letoniei, Greciei si Maltei.

Guvernul ia in calcul, in cadrul negocierilor pentru un eventual imprumut de la FMI si Comisia Europeana, o prognoza de contractie a economiei cu 1,5 pana la 3% si un deficit bugetar de maximum 4,2% din PIB in 2009, au declarat duminica pentru NewsIn surse guvernamentale.