"Acest imprumut extern este necesar si riscul daca nu vom avea un imprumut este sever pentru Romania", a afirmat, luni, liderul social-democrat Mircea Geoana, intr-o conferinta de presa, dupa o intalnire a reprezentantilor PSD cu cei ai FMI.

"Am identificat elementele de negociere pe care le vom sustine ca partid". "Conditiile FMI sunt legate in principal de cheltuielile publice si de masa salariilor", a explicat Mircea Geoana. "Intentionam sa cerem un imprumut la o dobanda in jurul cifrei de 3%".

Liderul social-democrat spune ca imprumutul de la FMI este necesar pentru a reda increderea investitorilor, pentru protejarea puterii de cumparare a celor cu venituri si pensii mici si pentru evitarea disponibilizarilor din economia romaneasca.

"Am asistat si la o atitudine pozitiva a agentiilor de rating dupa debutul discutiilor cu FMI", a subliniat Mircea Geoana.

"Este evident ca tinta de crestere economica si nivelul deficitului vor fi schimbate. Cred ca un deficit in jurul unui procent de 4% este potrivit pentru situatia actuala a Romaniei", a incheiat liderul PSD.

Liderul social-democrat s-a declarat, initial, in urma cu cateva saptamani, impotriva contractarii de catre Romania a unui imprumut de la FMI. Ulterior, Mircea Geoana a admis ca este nevoie de un imprumut, insa a acuzat faptul ca social-democratii nu ar fi luat parte la discutiile privind contractarea imprumutului. Mircea Geoana a sustinut chiar ca decizia nu ar fi luata de catre Guvern, ci discutiile s-ar purta la Palatul Cotroceni, in conditiile in care, spune liderul PSD, o astfel de decizie este responsabilitatea Guvernului.