13 miliarde de euro de la FMI, 5 de la UE, 1 de la Banca Mondiala si 1 de la BERD - primii bani ar putea veni in Romania in mai
Este o cifra vehiculata si in Romania, noutatea este insa impartirea pe surse a banilor. Evident, FMI are contributia cea mai mare, adica 13 miliarde. UE va contribui cu 5 miliarde, Banca Mondiala si BERD cu cate unul.
Se asteapta ca pe 8 aprilie recomandarea privind imprumutul sa fie trimisa Consiliului, ca acesta sa il aprobe in 5 mai. Board-ul FMI ar urma sa ia decizia de acordare a asistentei financiare Romaniei in 6 mai.
In aceste conditii, Comisia estimeaza ca memorandumul de intelegere si imprumut cu FMI sa fie finalizat in iunie, dar primii bani sa fie primiti de Romania in mai, apoi la inceputul lunii iulie, iar imprumutul de la Banca Mondiala la inceputul toamnei.
Deficitul bugetar prognozat la 6,2% in 2009 trebuie redus la 5,1% in acest an
Parametrii macroeconomici estimati de Comisie nu sunt incurajatori. Cresterea economica are valoare negativa, - 4% (la fel ca estimarea FMI) Comisia prognozand 0% crestere economica pentru 2010. Deficitul bugetar pentru 2009 este estimat la 6,2%, dar Romania trebuie sa il ajusteze la 5,1%. Va reveni sub 3% doar in 2011, considera analistii Bruxelles-ului.
Deficitul de cont curent este prognozat sa scada de la 12,5% in 2008 la 7-8% in 2009 si sa ajunga sub 7% in 2010, in timp ce investitiile straine directe ar scadea la 3,5 miliarde de euro, fata de 9,1 miliarde in 2008. Suma este discutabila, in conditiile in care statistica a demonstrat ca in ianuarie 2009, investitiile au avut o valoare mai mare decat in ianuarie 2008. Ele ar urma sa inregistreze din nou cresteri incepand cu 2010, dar acestea vor fi sub nivelul ultimilor ani.
Comisia nu va prezenta analiza facuta planului de convergenta - Bruxelles-ul nu a apreciat intarzierea cu care a fost trimis acesta Comisiei - pana cand toate discutiile privind acordul cu FMI nu sunt finalizate. Opinia CE pe planul de convergenta si recomandarile ar fi trebuit prezentate azi, marti.
In plus, este certa si deschiderea procedurii de deficit excesiv, dar momentul in care se va intampla asta depinde tot de semnarea acordului cu Fondul.
Comenteaza pe Menaru.

VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO De ce nu pot să aleg tipul de vaccin cu care mă vaccinez?
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
INTERVIU Răsvan Radu, UniCredit: Au scăzut mult cererile de suspendare la plată a ratelor în ianuarie-februarie 2021 față de 2020
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
- se zicea ca 3,5%, apoi ca 5% si acum se zice ca trebuie sa facem eforturi ca sa-l reducem de la 6.2% la 5,1%!
Eu m-am cam saturat de povesti din astea!
Deci o ducem rau si economia duduie pentru ca pocneste de besini de fapt!
Deficitul de anul trecut a fost 4.8% (dupa metoda romaneasca de calcul) si 5.2% (dupa metoda standard europeana). Deficitul mare se datoreaza in principal reducerii incasarilor in trimestrul 4.
Anul asta bugetul e construit (de Guvern) pe un deficit sub 3%. Asta e in general varianta optimista.
In acordul cu FMI se stipuleaza ca sumele din acord pot fi folosite chiar daca deficitul ajunge la 4.6% (asta daca avem scadere economica anul asta). Asta e varianta realist-pesimista.
Comisia Europeana are prognozele ei proprii si a previzionat pt anul asta deficit bugetar de 6.2% pe care vrea sa il vada sub 5.1%. Asta e varianta pesimista.
Sper ca acum ti-e mai usor cu povestile si nu te mai inneci cu besinile.
De fapt FMI si UE ne dau mura-n gura pentru ca daca guvernul chiar e pornit pe treaba nu o sa se mai ajunga la deficit de 5%. Romania are potential de crestere in ciuda crizelor.
Foarte bine ca luam bani de la FMI. Cine naiba imprumuta azi Romania cu 3% dobanda fixa pe 5 ani de zile?
18.000.000.000 eur
/
22.000.000 locuitori cat are romania
= 909 eur/locuitor
la o familie cu 2 copii= 3600 eur= salarul pe 1 an al parintilor
dar din pacate baii vor ajunge la cei care au pierdut in banci
Nu de alta dar daca putem sa ne imprumutam de ce sa nu o facem acolo unde este cel mai rau?
Praf in ochi pentru romani... Din imprumut exclusiv de la EU prin imprumut comun FMI-EU uite cum ajungem la imprumut exclusiv de la FMI...
Destinatia aceeasi: cumpararea activelor toxice, exit-uri, vrajeli.
Daca macar in cazul in care statul ar cumpara rezidentialele unora s-ar mai alege cu ceva betoane acum se alege cu niste hartii.
Ce ziceti, o sa fuga omenirea de dolar? Spre ce moneda credeti ca se indreapta?
Nu dau sfaturi financiare legate de banci ca nu sunt expert, dar cand nu o sa mai ai nici un venit preferi sa te stii cu bani de mancare sau cu creditele achitate? In cel mai rau caz important e sa supravietuiesti pana iti gasesti alt job, dar iti zic ca daca vei fi somer nici o banca nu iti va da 1 leu de paine.
Chiar asa, daca bancile au nevoie de cash de ce nu scot comisionul de rambursare anticipata?
Ce aflam astazi ? Romania va primi, in perioada 2009-2011, un imprumut de la UE in valoare de 5 mld euro.
Ce fonduri nerambursabile primeste efectiv Romania de la UE in perioada 2007-2011? Nu am gasit cifre exacte, dar ma indoiesc ca mai mult de 2 mld euro (bani care sa ajunga la firme romanesti, nu bani care vin deja predestinati diverselor Bechteluri europene sau pentru studii umflate de fezabilitate realizate, ati ghicit, de diverse multinationale europene).
Deci, in marinimia ei, UE ne imprumuta cu 5 mld din banii nostri si ne da (o parte) din restul banilor nostri ca ajutor nerambursabil. Iar noi, in nimicnicia clasei noastre politice, ne imprumutam la FMI ca sa platim in principal 2 lucruri: contributia la UE si hotia aceleiasi clase politice din banii publici.