Comisia Europeana a cerut, marti, Frantei si Spaniei sa isi reduca deficitele bugetare sub nivelul de 3% pana in 2012, transmite Reuters. Totodata, Grecia are termen pana anul viitor sa aduca deficitul sub 3%, iar Irlanda trebuie sa faca acest lucru pana in 2013. In recomandarile ce trebuie aprobate de ministrii de finante ai Uniunii Europene, CE arata ca Marea Britanie ar trebui sa isi reduca deficitul sub 3% din PIB pana in 2013-2014.

Recomandarile sunt primul indiciu al flexibilitatii UE privind prevederile bugetare ce sunt aplicate celor 27 de state membre, in conditiile in care blocul comunitar traverseaza cea mai grava criza financiara si economica din ultima perioada.

Cu toate acestea, reprezentantii Comisiei Europene au anuntat ca vor fi respectate regulile Uniunii Europene in privinta declansarii proceduri disciplinare impotriva tarilor care depasesc limita de 3%, dar va fi flexibila in stabilirea termenelor pana la care statele vor trebui sa isi reduca deficitele, ca urmare a severitatii crizei economice.

Estimarile Comisiei Europene arata ca Franta va avea un deficit bugetar de 5,6% in acest an si de 5,2% in 2010, in vreme ce Spania va inregistra un deficit de 6% in ambii ani. Deficitul bugetar din Irlanda va urca la 11%, respectiv 13% in 2009, si 2010. Pe de alta parte, Grecia se va confrunta cu un deficit de 4% in acest an, in cazul in care politicile bugetare nu se vor schimba.