Presedintele american, Barack Obama a cerut comunitatii internationale sa aiba incredere in dolar si in economia Statelor Unite, moneda americana fiind "extraordinar de puternica" in acest moment datorita investitorilor care considera economia SUA drept "cea mai puternica din lume".

Declaratiile au fost facute marti, in timpul unei conferinte de presa, cand Obama a respins apelul Bancii Centrale a Chinei pentru crearea unei noi monede internationale de rezerva care sa inlocuiasca dolarul.

"Nu cred ca este nevoie de o moneda globala. (...) In ceea ce priveste increderea in economia americana sau in dolar, as remarca faptul ca dolarul este extraordinar de puternic in acest moment", a declarat presedintele SUA citat de AFP.

China sustine, alaturi de alte economii emergente, propunerea Rusiei privind studierea posibilitatii inlocuirii dolarului, ca principala valuta mondiala de rezerva. Printre sugestiile avansate de Moscova pentru agenda de lucru a G20 se regaseste inclusiv propunerea de creare a unei noi valute de rezerva, emisa, eventual, de institutiile financiare internationale.