Ministrul apararii din Elvetia, Ueli Maurer, a returnat masina Mercedes S-Class pe care o primise la dispozitia sa, ca protest fata de presiunea Germaniei asupra regimului fiscal elvetian, sporind astfel polemicile intre cele doua tari vecine, scrie International Herald Tribune in editia electronica.

Demnitarul a schimbat Mercedesul cu un Renault Espace minivan aflat in dotarea guvernului, a spus purtatorul de cuvant al ministrului, Martin Buehler.

Maurer a prostestat astfel fata de criticile ministrului german de Finante, Peer Steinbruck, ostil mentinerii secretului bancar in Elvetia. Cu toate ca Elvetia a cazut de acord sa coopereze intr-un caz international de evaziune fiscala si frauda, guvernul refuza totusi sa abroge definitiv legea secretului bancar, veche de 75 de ani.

Peer Steinbruck, cunoscut pentru atacurile sale impotriva secretului bancar elvetian, declarase, la sfarsitul saptamanii trecute, ca amenintarea cu o eventuala lista neagra pe care este si Elvetia, joaca rolul unui regiment de cavalerie care ar fi pregatit sa intervina impotriva "indienilor".

Banca elvetiana UBS, cel mai mare administrator de averi din lume, a fost acuzata, intr-un raport al Senatului american ca ii ajuta pe miliardari sa-si ascunda averile de fisc si sa nu plateasca impozite. Justiţia americana a cerut UBS sa-i dezvaluie identitatea a 52.000 de clienti despre care se crede ca ascund miliarde de dolari in conturi bancare secrete.

Mai multe tari care practica secretul bancar, intre care si Elvetia, Austria si Liechtenstein, au anuntat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca sunt dispuse sa manifeste transparenta sub presiunea G20.