Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

FMI face publice detaliile acordului de imprumut pentru Romania

Fondul Monetar International anunta, in aceasta dimineata, principalele elemente ale intelegerii cu autoritatile romane, dupa doua saptamani de negocieri. Detaliile vor fi facute publice intr-o conferinta de presa la care vor participa reprezentantii Comisiei europene si ai Bancii Mondiale. Deocamdata se stie ca pachetul financiar pe care il va primi Romania este circa 19 miliarde de euro: 13 de la FMI, plus 5 miliarde de euro de la Comisia Europeana si un miliard de la Banca Mondiala. Prima transa din acordul stand-by ar urma sa fie acordata in luna mai, a spus premierul Boc.

Romanii si firmele au depozite in banci, aproape dublu decat imprumutul extern

Populatia si firmele au depozite bancare de aproape 36 de miliarde de euro. Ritmul de crestere al acestora s-a redus insa substantial in pofida dobanzilor mari si a promotiilor oferite de banci aflate in cautare de lichiditati. Datele BNR arata ca economiile in banci au crescut in februarie cu doar 0,1 la suta fata de luna precedenta, mai ales ca urmare a restrangerii depozitelor firmelor. Nici creditarea nu s-a deblocat, o confirma satisticile Bancii Centrale. Datele arata ca imprumuturile acordate firmelor si populatiei au scazut in februarie cu 0,7%. Semnele privind o oarecare relaxare a creditarii au inceput sa se simta abia la sfarsitul acestei luni. De exemplu, Raiffeisen ofera credite auto promotionale, iar Banca Romaneasca a redus dobanda la creditele ipotecare in valuta. BNR a permis reducerea provizioanelor la creditele neperformante si se asteapta sa permita si un grad de indatorare mai mare.

Leul asteapta acordul cu FMI

In asteptarea imprumutului extern, leul s-a apreciat, ieri, usor fata de moneda europeana. Cursul oficial pentru astazi este 4,2924 unitati pentru un euro. Fata de dolar insa, leul s-a apreciat semnificativ, cu aproape 3 bani, pana la 3,17.

Pericol de somaj masiv in constructii

Somajul, de care se tem cel mai mult pe oameni in timpul crizei economice, va afecta semnificativ domeniul constructiilor, in contextul in care creditarea este blocata. In urmatoarele luni, circa trei sferturi dintre cei care lucreaza in constructii, adica 280.000 de oameni ar putea fi disponibilizati, daca nu apar finantari in acest sector, avertizeaza presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii. Lor li se vor adauga circa 35.000 de salariati din agricultura si industria alimentara, spun reprezentantii acestor ramuri.

Cartel Alfa vrea sa creasca salariul minim

Cartel Alfa cere Guvernului majorarea salariului minim la 800 lei, pentru a compensa scaderea puterii de cumparare din ultimele trei luni. In caz contrar, sindicalistii ameninta cu proteste de amploare in Capitala, dupa ce ordonanta de urgenta privind sporurile va fi aprobata de Guvern. Ei spun ca aceasta micsoreaza salariul de baza al bugetarilor. Intrebat daca va fi acceptata o majorare a salariului minim pe economie, premierul Boc a spus ca se va interesa la Ministerul Muncii despre discutiile pe acest subiect.

Chinezi, feriti-va de Romania!

Chinezii sunt avertizati sa nu caute de lucru in Romania sau Polonia. Ministerul Comertului de la Beijing atrage atentia ca numerosi cetateni chinezi care lucreaza in aceste tari si in altele din centrul si estul Europei s-au plans ca nu si-au primit salariile promise. Motivele: deprecierea monedelor nationale, dificultati din sectorul constructiilor si situatia dificila de pe piata muncii.

FMI se adapteaza crizei si indulceste conditiile pentru imprumuturi

Fondul Monetar International isi simplifica procedurile si reduce conditiile pentru acordarea de imprumuturi. Totul pentru a putea ajuta mai usor tarile aflate in dificultate sa treaca de perioada de criza, a explicat directorul institutiei. Ca noutate: tarile pe care FMI le considera bine gestionate vor putea sa primeasca o linie de credit "flexibil".

Investitorii isi marcheaza profitul dupa cresterile din ultima perioada

La New York, marcarile de profit au trecut bursa pe rosu dupa cresterea spectaculoasa de aproape 7 procente de luni. Dow Jones a pierdut 1,5%, iar Nasdaq 2,4%. Marile burse europene au incheiat insa, ieri, in crestere, dar cu mult sub maximul sedintei, dupa avansul puternic de luni. Cele mai afectate au fost titlurile bancilor si ale companiilor din domeniul resurselor. Cele mai mari cresteri au fost inregistrate de producatorii de alimente si medicamente. Bursa de la Bucuresti a pierdut aproape 1%. Lichiditatea pietei a atins un nou nivel record al acestui an, circa 7,4 milioane de euro.

Si, din agenda economica a zilei:

FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala prezinta detaliile acordului de imprumut extern pentru Romania.

Discutii privind gasirea unor solutii pentru scoaterea din criza a agriculturii romanesti si absorbtia rapida a fondurilor europene. Participa presedintele Traian Basescu