Dan Popa prezinta pe blogul sau un fragment din interviul pe care economistul sef al FMI, Olivier Blanchard, l-a acordat publicatiei Les Echos.Intra in material pentru a vedea ce crede Blanchard despre actuala criza, cat va dura ea, cum sunt afectate economiile emergente si daca planurile de relansare adoptate de guvernele din mai multe tari sunt suficiente.

Potrivit presedintelui Barack Obama, actuala conjunctura economica ofera sperante. Am atins « fundul » crizei ?

Nu, economia mondiala nu a atins inca cel mai de jos punct. Cifrele din ultimul trimestru al lui 2008 sunt catastrofale si ar trebui sa ne asteptam la alte doua trimestre la fel de defavorabile (…) In cazul economiilor emergente, va fi dificil de restabilit increderea in piete, pentru ca aici ne confruntam cu retrageri ale capitalurilor. Asta pune serioase probleme in privinta balantelor de plati si, in cel mai optimist scenariu, avem in fata cativa ani foarte dificili, cu tot sprijinul Fondului.

Planurile de relansare sunt suficiente ?

Ca sa dam un raspuns, trebuie sa ne uitam la ritmul de crestere al economiei si la nivelul productiei. Putem spera in cateva cazuri la modeste cresteri economice. Insa chiar si in aceste situatii, gap-ul dintre nivelul actual al productiei si cel “normal” este mare si vor fi nevoie de 3-5 ani pentru a`l corecta. Din punct de vedere teoretic e nevoie de relansare, dar aceasta trebuie in asa fel calculata incat echilibrul bugetar pe termen mediu sa nu fie pus in pericol, iar pietele financiare sa nu se ingrijoreze sau mai rau, sa se panicheze.

Pana prin noiembrie –decembrie, Europa credea ca va reusi sa evite criza. Acum realizeaza ca acest lucru e practic, imposibil. La noi la FMI, avem o viziune completa a acestui fenomen. Primim date din 185 de state si confirm ca sunt ingrijoratoare.

Criza vine din SUA. Nu ar fi normal ca factura sa fie platita de americani ?

Asta gandesc multi europeni, dar privita dinspre SUA, lucrurile arata putin diferit. Intr`o abordare mai generala a lucrurilor, Europa este mai putin keyneziana decat SUA. Sentimentul ca politica bugetara merge prost si ca are efecte economice perverse este foarte bine instaurat in Europa. De asemenea, ingrijorarile europenilor provin din raportul ridicat intre datoria tarilor comparativ cu PIB`ul lor. Solutia nu poate veni decat prin relansarea economica, iar acest lucru trebuie sa fie o prioritate.

FED a decis sa cumpere obligatiuni ale Trezoreriei, monetizandu-si practic datoria. Nu e periculos acest lucru?

Pentru moment, sistemul financiar in forma lui de acum nu isi indeplineste rolul. Trebuie evident refacut, dar asta cere timp. Cineva trebuie sa faca intermediere, daca bancile nu o fac. Pana acum, pot sa va spun ca impresia generala este ca operatiunile demarate de FED si care ar trebui sa coboare dobanzile pe termen lung, nu si`au atins scopul. Pana acum nu am detectat un efect puternic al lor in piata. Daca e periculos? Daca va aprinde inflatia? Habar nu am in acest moment. Dar ganditi`va ca, asa cum le`a cumparat, poate sa le si vanda la o adica.

BCE ar trebui sa urmeze aceeasi cale?

BCE a facut deja destule lucruri. Are o politica monetara extrem de curajoasa...

Planul Geithner de salvare a bancilor vi se pare bun ?

Inca de cand a inceput criza, am spus ca e nevoie ca activele toxice sa fie retrase, iar bancile capitalizate. Acest lucru nu s`a intamplat imediat, astfel ca lucrurile s`au inrautatit mai ales in economia reala. Rezultatul? Factura pe care o avem de achitat e acum mult mai scumpa decat ar fi putut fi. M`ati intrebat de planul Geithner. Nu stiu daca investitorii privati vor fi interesati sa preia activele toxice. E prea devreme sa spunem ce va fi. Oricum, observam ca suntem in fata unei stari de semi-paralizie bancara. Si ca, mai devreme sau mai tarziu, costul final va fi mai mare.