FMI se intalneste joi, la Viena, cu reprezentantii bancilor care au operatiuni in Romania pentru a le solicita sa sustina pachetul financiar acordat de institutiile internationale Romaniei, adica, pe scurt, sa nu scoata banii din tara pe durata acordului.

Jeffrey Franks, seful delegatiei FMI a declarat pentru HotNews.ro: "Ne vom intalni maine pentru a deschide dialogul cu bancile. Sper ca pana la urma vom obtine de la aceste banci niste angajamente in scris. Acest lucru nu trebuie neaparat sa se intample maine, ci se poate intampla pe parcursul derularii acordului.

Ceea ce solicitam noi bancilor este sa isi ia angajamentul ca vor avea capital <>, pentru Romania, pentru cazul in care situatia se inrautateste si sa-si mentina expunerea in Romania, sa nu scoata bani din tara. Nu exista nicio sanctiune legala pe care FMI le-o poate impune, asa ca aceste angajamente vor fi de natura voluntara, dar este in interesul lor sa le respecte", a spus acesta.

Mihai Tanasescu a declarat, la randul sau, ca acest tip de discutii are rolul sa recladeasca increderea. "In mod cert sistemul bancar va raspunde pozitiv in sensul ca liniile de creditare vor fi pastrate si probabil vor sosi bani proaspeti in tara".