Deficitul bugetar al Romaniei trebuie redus sub 3% din Produsul Intern Brut (PIB) in 2011, in conditiile in care proiectia pentru anul acesta este de 5,1% din PIB dupa standarde ESA, a declarat Filip Keereman, reprezentantul Comisiei Europene, citat de NewsIn.

Anul trecut, deficitul bugetar s-a inflamat la 5,3% din PIB, a mai spus seful diviziei pentru Cehia, Polonia, Romania si Slovacia, din cadrul directoratului general pentru afaceri economice si financiare al CE.

Guvernul Romaniei a negociat cu FMI un deficit bugetar de 4,6% din PIB, desi in luna decembrie a adoptat ca tinta un deficit bugetar de 2% din PIB. In acelasi timp, FMI prevede o contractie a economiei romanesti cu 4% in acest an, fata de un avans de 7,1% in 2008.

Comisia Europeana a cerut, marti, Frantei si Spaniei sa isi reduca deficitele bugetare sub nivelul de 3% pana in 2012. Totodata, Grecia are termen pana anul viitor sa aduca deficitul sub 3%, iar Irlanda trebuie sa faca acest lucru pana in 2013. Marea Britanie ar trebui sa isi reduca deficitul sub 3% din PIB pana in 2013-2014.