In Romania nu vor putea fi aceleasi dobanzi la credite ca pe piata Uniunii Europene pana la intrarea tarii noastre in zona euro, din cauza ca bancile din Romania utilizeaza bani imprumutati de pe piata internationala, a declarat, miercuri, presedintele Traian Basescu, potrivit NewsIn.

"Putem sa ne plangem cu dobanzile oricat ne plangem, pana nu intram in zona euro, nu putem avea aceleasi dobanzi la credite ca pe piata UE, este o poveste, pentru ca bancile de la noi utilizeaza bani imprumutati de pe piata internationala", a declarat Traian Basescu, prezent la o masa rotunda pe probleme de agricultura.

"Sigur, si iarasi nu vreau sa faceti vreo apreciere ca sunt un suporter al sistemului bancar strain, dar aduceti-va aminte ce am reusit sa facem cu bancile cand erau ale noastre. 100% le-am tinut din faliment in faliment si, la fiecare un an si jumatate, in anii '90, trebuia sa vina Guvernul, si o spun ca om care a fost in Guvern, sa le refinanteze, pentru ca erau devalizate, aveau 80, 90% chiar, Bancorexul la inchidere, 90% din credite neperformante, nu se mai intorceau inapoi, deci pana la urma astea-s realitatile noastre si, daca vrem sa le schimbam, nu le schimbam nici cu vorbe, nici cu altceva, decat cu actiune eficienta", a continuat seful statului.

  • Basescu: Agricultura nu trebuie sa ramana nereformata

Traian Basescu a mai adaugat ca agricultura romaneasca nu trebuie sa ramana intr-o zona nereformata si in acelasi timp sa solicite bani din partea Guvernului. Seful statului a dat ca exemplu fondurile de la Banca Mondiala pentru refacerea sistemelor de irigatii, aratand ca din cele 90 de milioane de euro puse la dispozitie, in cinci ani au fost cheltuite doar 10 milioane.

Presedintele a aratat ca statul, pentru a fi stimulat sa finanteze un domeniu, ar trebui "daca ar fi un stat logic, cu un Guvern logic, sa bage bani acolo unde, dupa ce-i baga, iese plus un leu, dar fereasca Dumnezeu sa bage bani si sa iasa minus 10, ca nu are nicio justificare".

"Deci trebuie sa gandim de pe alte pozitii si eu sa ma eficientizez ca sector agricol si sa spun: , ,", a afirmat Traian Basescu.