Pierderile economice de pe urma crizei financiare internationale vor fi recuperate abia dupa doi-trei ani, a declarat joi Dominique Strauss-Kahn, presedintele Fondului Monetar International (FMI), potrivit NewsIn care citeaza AFP. Totodata, el crede ca economia isi va relua cresterea incepand cu primul semestru al anului viitor.

"Ar putea exista o crestere economica incepand cu primul semestru din 2010", a declarat Strauss-Kahn, indicand nevoia de implementare a unor "politici bune", inclusiv "curatarea" sistemului bancar.

Seful FMI este de parere ca sistemul bancar va ramane "inghetat", iar fondurile de relansare bugetara din Franta, Germania si Statele Unite vor disparea, daca "nu va reveni fluxul de creditare si daca nu vor fi inlaturate activele toxice".

Activele toxice detinute de banci se ridica la peste 2.200-2.300 miliarde dolari, este de parere seful institutiei internationale, o estimare furnizata si de FMI in ianuarie.

Cu privire la fondurile injectate economiilor peste sustinerea cresterii sau sprijinirea industriei bancare, Strauss-Kahn a subliniat ca nu exista solutii la criza fara cheltuieli.