Reprezentantii FMI s-au declarat nemultumiti, la discutiile purtate cu Guvernul de la Bucuresti, de sumele mari alocate de statul roman persoanelor aflate in puscarii, sustinand ca in zona persoanelor private de libertate nu se resimte criza economica, au declarat surse apropriate negocierilor, noteaza NewsIn.

Totodata, reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) s-au declarat nemultumiti de faptul ca persoanele private de libertate primesc pensii si drepturi salariale si ca intretinerea unui puscarias costa statul roman aproape 1.800 lei pe luna.

"Reprezentantii FMI nu intelegeau cum o persoana care a comis delicte in Romania isi poate primi in puscarie pensia de la stat sau cum alti puscariasi pot primi 600 lei pe luna, adica echivalentul salariului minim pe economie, doar pentru ca isi continua studiile sau pentru ca urmeaza programe de reconversie profesionala, fara a fi obligati sa presteze un serviciu in schimbul acestor bani", spun sursele citate.

Vicepresedintele Publisind, Mihaela Neacsu, a declarat, duminica, pentru NewsIn, ca din cele 30.000 de persoane private de libertate, circa 2.000 primesc in acest moment pensii si salariul minim pe economie.

"Potrivit legii 275 (privind executarea pedepselor si a masurilor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal n.r.), acele persoane care vor sa-si continue studiile in puscarie sau sa urmeze cursuri de reformare profesionala pot primi echivalentul salariului minim pe economie, adica 600 lei, fara a fi obligate sa munceasca in schimbul acestei sume", a declarat Mihaela Neacsu.

FMI a anuntat oficial pe 25 martie, la finalul misiunii de la Bucuresti, ca a ajuns la un acord cu Romania pentru o finantare de 12,95 miliarde euro, parte a unui pachet de circa 20 miliarde euro, la care mai contribuie Comisia Europeana, BERD, BEI, Banca Mondiala si alte institutii financiare internationale.