Daca Romania ar fi o companie, ati investi in ea?
Sa mergem mai departe cu imaginatia si sa spunem ca sistemul bancar autohton reprezinta finantele companiei, industria reprezinta productia iar sectorul imobiliar reprezinta o parte importanta din activele Romaniei.
Pe o piata globala cu peste 6 miliarde de consumatori, firma numita Romania are o cota de piata de sub 0.4% si concureaza cu alte firme mult mai mari decat ea, SUA, Japonia, China si Germania fiind in capul listei.
In plus, data fiind volatilitatea pietei globale a muncii, in ultimii ani unii dintre cei care lucrau pentru Romania au preferat sa plece la concurenta iar acum lucreaza pentru SUA sau Germania. Problema este ca cei care au plecat au fost oameni din middle-management iar majoritatea celor care i-au inlocuit, au fost alesi pe baza recomandarilor liderului de sindicat din intreprindere, Mircea Geoana, prieten bun cu seful de la HR.
Principalul avantaj competitiv pe care Romania il are in piata este reprezentat de forta de munca foarte ieftina dar acest avantaj este anulat de pierderile datorate lipsei de profesionalism a conducerii companiei, conducere aleasa de AGA, aleasa la randul ei de micii actionari.
Micii actionari (care in principiu detin 100% din companie) sunt constienti ca AGA nu le reprezinta interesele dar sunt prea dezbinati pentru a avea o pozitie comuna iar de aceasta lipsa de organizare profita cei ce conduc compania si care se afla in fruntea acesteia inca din vremurile in care Romania avea un sef ce cumula aproape toate functiile.
In aceste conditii, daca ati avea bani, ati cumpara actiuni la compania ”Romania”? Nu uitati ca voi sunteti angajatii acestei companii si de rezultatul muncii voastre depinde succesul firmei la care veti fi actionari. In plus, stiti ca daca va veti organiza mai bine, puteti schimba conducerea cu una mai profesionista, care sa fie in stare sa valorifice avantajele competitionale incontestabile pe care Romania le are.
Daca Romania ar fi o companie, ati investi in ea?
PS: Celor mai sofisticati: long sau short?
Citeste si comenteaza pe Khris.ro.

Guvernul cu o singură femeie ministru a numit doar patru femei în funcția de prefect
11 lucruri pe care poate nu le știai despre femeile românce
Sir Alex Ferguson, frica de singurătate, mintea care-ți joacă feste și întrebarea firească: "Ce se întâmplă atunci când mori?"
FOTOGALERIE Lacul Plumbuita din Sectorul 2 este sufocat de gunoaie / Cum se plimbă locuitorii din Colentina într-un parc plin de deșeuri
1. Forta de munca nu este nici pe departe "foarte ieftina". Forta de munca de calitate este scumpa in Romania.
2. Lipsa de profesionalism nu este numai a conducerii, ci a intregului sistem de stat, de la director la tanti care da cu matura.
Pe de alta parte, daca i-ai intreba pe nemti de germania sau pe japonezi de japonia, sau chiar pe americani de america si ei ar intra tot pe long
Eu intru pe long cu Romania si pariez ca voi castiga mai mult decat prostimea turmei care a mers grupat dupa "espertii" si "hanalistii" vestici:))))))
de mult n-am mai ras asa de bine =))))))))
daca ar fi companie ?? as falimenta-o si as cumpara-o pe nimic =)))))))))
acum p bune: dpdv investitional, RO este genul de investitie p termen f. lung, pt. ca poti sa o cumperi, inca, relativ ieftin, si in 20-30 de ani, cand ieshi la pensie, poti sa faci un return interesant.
Doua conditii insa:
- pui banii si nu te mai uitzi la ea, pentru a evita ispita retragerii, data fiind perioada nasoala ce o sa urmeze
- diversifici si pui si in celelalte "companii" din regiuni (HU, PL, Ceska): just in case
Alta idee: what about Croatia? ar pune cineva banii pe ea?