Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Alegere dificila pentru functionarii publici: salarii mai mici sau disponibilizari

Vin vremuri grele pentru functionarii publici. Ei vor trebui sa se multumeasca cu inghetarea salariilor, daca nu vor ca 5% dintre acestia sa-si piarda slujba. Presedintele Traian Basescu a mai declarat la Congresul Federatiei Sindicatelor din Administratie ca, in timp, se va produce o asezare a sporurilor functionarilor la 30% din remuneratie. Totusi, salariile si pensiile mici ar trebui sa creasca, a mai spus seful statului. Potrivit intelegerii guvernului cu FMI, fondul de salarii ar trebui redus gradual în urmatorii patru ani, de la 8% la 5% din PIB.

Ministrul Muncii: grevele in acest an, inutile

Declaratiile ii nemultumesc pe functionarii publici avand in vedere ca salariile unora cresc consistent tocmai datorita sporurilor. Sindicatele bugetarilor nu sunt de acord cu propunerile lui Traian Basescu. Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie spune ca nu accepta reducerea personalului, ci eventual inghetarea salariilor in acest an. In schimb, Sindicatul National al Functionarilor Publici cere majorarea veniturilor in raport cu inflatia. Ministrul Muncii, Marian Sarbu, le-a spus functionarilor publici ca, in acesta an, protestele sunt inutile.

Legea salarizarii unice, adoptata in acest an

Grupul de lucru privind elaborarea legii unice de salarizare se intalneşte, astazi, la Ministerul Muncii. Aseara, premierul Emil Boc a declarat ca legea ar putea fi adoptata pana la sfarsitul anului. Bugetarii cu venituri mari ar urma sa nu mai beneficieze de majorari o perioada pana ce salariile vor fi echilibrate.

Economistii: Nicio schimbare in politica monetara a BNR

Banca Nationala va decide maine sa mentina dobanda cheie la 10% şi sa nu reduca rezervele minime obligatorii, estimeaza analiştii economici citati de agentiile de presa. Bancherii asteapta insa reducerea acestora pentru a crestere lichiditatile bancilor, ceea ce teroretic ar trebui sa relanseze creditarea. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat, saptamana trecuta, ca banca centrala va reduce "extrem de gradual", rezervele minime obligatorii, începand cu pasivele în valuta ale bancilor.

Din nou cozi la Administratiile Fiscale

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a decis sa faca economii. Anul acesta declaratiile de venit nu vor mai sosi prin posta. Le putem obtine de la Administratia Financiara sau de pe internet. Apoi, trebuie sa le depunem pesonal la institutie. Astfel, ANAF spune ca face economii de peste 5 milioane de lei. Ramane de vazut insa cum se vor descurca functionarii cu afluxul de contribuabili de la ghisee. Declaratiile trebuie depuse pana in 15 mai de cei care au realizat si alte venituri pe langa salarii.

G20: economia mondiala isi va relua cresterea pana la sfarsitul anului viitor

Liderii celor mai puternice 20 de economii ale lumii care se vor reuni joi la Londra anticipeaza ca economia mondiala isi va relua cresterea pana la sfarsitul anului viitor. Asa arata un proiect de comunicat obtinut de cotidianul britanic Financial Times. Documentul precizeaza ca masurile de relansare economica la nivel national adoptate de fiecare dintre tarile G20 vor duce la cresterea productiei mondiale si la crearea a 20 milioane de locuri de munca. Liderii G20 vor incerca joi, la Londra sa faca propuneri concrete de stopare a crizei economice mondiale.

Spania: prima nationalizare a unei institutii financiare din cauza crizei

Banca Centrala a Spaniei a preluat controlul asupra casei de economii regionale Castilla-la-Mancha, aflata in pragul falimentului. Este prima operatiune de salvare a unei institutii financiare spaniole de la inceputul crizei economice. Spania a intrat in recesiune, anul trecut, pentru prima data dupa 15 ani.

Importurile de legume, de 13 ori mai mari decat exporturile

Si, un exemplu despre starea agriculturii romanesti. Tara noastra a importat, anul trecut, de 13 ori mai multe legume decat a exportat. De altfel, 70% din alimentele pe care romanii le consuma provin din import. Agricultorii spun ca aceasta ramura se indreapta catre faliment daca statul nu le acorda subventii mai consistente.

Si, din agenda economica a zilei:

Conferinta despre evolutia economica a IMM-urilor

La Roma, a doua zi a summit-ului G8 privind consecintele sociale ale crizei economice globale