Numarul angajatilor va scadea in urmatoarele trei luni in aproape toate sectoarele economice, mai putin in comertul cu amanuntul, unde este asteptata o relativa stabilitate a numarului de salariati, estimeaza managerii intreprinderilor, potrivit anchetei de conjunctura realizata in luna martie de Institutul National de Statistica (INS).

Cele mai mari scaderi ale numarului de muncitori sunt asteptate in sectorul industriei prelucratoare, in special in intreprinderile foarte mari, cu cel putin 500 de muncitori.

Scaderea numarului de salariati asteptata pe total industrie prelucratoare este clara, cu un sold conjunctural (obtinut ca diferenta intre procentajul celor care au ales varianta pozitiva si procentajul celor care au indicat varianta negativa a fenomenului) de -30%, in unele ramuri ale acestui sector economic, precum metalurgie; prelucrarea lemnului si produselor din lemn (exclusiv mobila); masini, utilaje si echipamente, urmand a fi scaderi ale numarului de angajati mult mai accentuate (solduri conjuncturale -71%, -50% si respectiv -48%).

30% dintre managerii acestui sector prognozeaza, pentru urmatoarele trei luni, o scadere a volumului productiei (sold conjunctural -19%), in timp ce 67% dintre acestia cred ca preturile produselor industriale vor avea o tendinta de stabilitate.

Lucrarile de constructii vor consemna o usoara crestere a preturilor

In constructii se prognozeaza o reducere mai putin accentuata a numarului de salariati, atat pe total (sold conjunctural -14%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor. Odata cu iesirea din sezonul rece, managerii sustin ca in activitatea din acest sector se va inregistra, in urmatoarele trei luni, o tendinta de relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural -5%) si o scadere moderata a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -12%). Este asteptata de asemenea si o usoara crestere a preturilor lucrarilor de constructii (sold conjunctural +12%).

Scaderea numarului de salariati este asteptata in perioada urmatoare si in sectorul serviciilor. Mai precis, pe total sector se estimeaza o scadere a numarului de salariati (sold conjunctural -16%), tendinta fiind data in special de intreprinderile mari (250-499 salariati) si cele foarte mari (500 salariati si peste). 54% dintre managerii acestui sector cred ca in urmatoarele trei luni cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste o relativa stabilitate. In opinia managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor inregistra o usoara crestere (sold conjunctural +6%) in perioada mentionata.

Comertul cu amanuntul, singurul sector in care numarul angajatilor va ramane relativ stabil in urmatoarea perioada

Comertul cu amanuntul este singurul sector economic in care managerii prognozeaza o relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural -2%). Cu toate acestea activitatea economica este asteptata sa scada si aici, dar la o intensitate mai mica fata de perioada anterioara. Volumul total al vanzarilor va avea o relativa stabilitate (sold conjunctural -1%), datorata factorului sezonier, specific perioadei premergatoare sarbatorilor Pascale, in timp ce preturile de vanzare cu amanuntul sunt asteptate sa creasca (sold conjunctural +43%).

Rezultatele Statisticii au fost obtinute prin intermediul anchetelor de conjunctura, in urma estimarilor facute de managerii intreprinderilor cu privire la tendintele de evolutie ale activitatii economice. Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (2.070 agenti economici), constructiilor (1.258), comertului cu amanuntul (2.678) si serviciilor (2.081). Marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incat eroarea de estimare maxim admisa sa fie de ±5% la nivel total sector.