Pe la inceputul anilor '90 era popular urmatorul banc: ce face romanul cand nu are bani? Schimba 100 de marci. Acum, se pare ca marcile, dolarii sau euro s-au terminat, deci este momentul ca cei care nu au bani sa imprumute suta de euro pe care mai apoi sa o schimbe.

Conform unui studiu Daedalus efectuat in luna ianuarie, 86% dintre cei intervievati doresc sa contracteze un credit si asta in ciuda faptului ca dobanzile la credite sunt extrem de mari iar numarul somerilor (deci si riscul de “faliment” personal) este asteptat sa creasca cu peste 40-50% pana la sfarsitul anului.

Mai mult, 35% dintre cei intervievati spun ca venitul abia le ajunge pentru traiul zilnic si cu toate acestea, oamenii doresc sa isi ia un credit. Din punctul meu de vedere, aceasta atitudine se numeste fie inconstienta, fie romanilor le place sa isi traiasca viata la maxim, fara sa se gandeasca la ziua de maine.

De unde vor face reduceri pentru a-si plati ratele? Simplu: vor vorbi mai putin la telefon, vor consuma mai putina benzina si vor mai rari vizitele la carciuma. Economisire? De unde bani daca avem rate de platit...

In mod normal, in perioadele de criza populatia ar trebui sa isi reduca consumul si sa creasca gradul de economisire, cu alte cuvinte sa puna deoparte bani albi pentru zile negre. Se pare ca la noi se intampla exact invers si imi este neclar motivul pentru care romanii procedeaza in acest mod.

In urma cu cateva zile,am analizat situatia restantelor la banci si spuneam ca in urmatoarele luni, este posibil ca suma restantelor (ajunsa acum la 1 miliard de euro) sa explodeze. In conditiile in care dorinta romanilor de a lua un credit pare mai mare decat oricand, doar restrictionarea creditarii de catre banci poate opri un eventual colaps al sistemului bancar datorat celor tot mai multi dintre romani care se vor afla in imposibilitatea de a mai plati ratele.

Incep sa inteleg de ce, in ciuda crizei, bancile din Romania si-au propussa obtina in 2009 profituri similare cu cele de anul trecut. Pe de alta parte, luand in considerare cele spuse mai sus, cu ce obraz mai injuram bancile ca ne jupoaie de bani?

Citeste si comenteaza pe Khris.ro.