Fitch: Ramine de vazut daca bancile straine isi vor respecta angajamentul de a nu scoate banii din Romania
Criza financiara a expus bancile din Romania la riscuri crescute, arata un raport special al Fitch. Cu 88% din piata bancara controlata de bancile straine, Fitch asteapta dificultati in obtinerea de finantari din partea bancilor-mama.
In ceea ce priveste imprumutul de la FMI, menit sa revigoreze piata creditelor, analistii agentiei de rating se arata circumspecti in privinta angajamentului luat de bancile straine care au promis sa mentina capitalizarea filialelor din Romania.
Reamintim ca noua banci straine au promis, intr-o scrisoare comuna, ca vor mentine nivelul finantarii pentru filialele din Romania.
Lista bancilor semnatare:
Erste Bank
Raiffeisen International
Eurobank EFG
National Bank of Greece
Unicredit
Société Générale
Alpha Bank
Volksbank
Piraeus Bank

Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Medicii de familie admit că unii dintre ei au refuzat să își programeze pacienții la vaccinarea împotriva COVID-19 și recomandă "utilizarea celorlalte 6 modalități de programare"
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Raspunderea contractuala este individuala , asta nu se trateaza cu scrisori comune semnate in fata organisemelor straine.
Un contract normal se semneaza cu cine da banii, respectiv cu BNR.
duamne ce ouameni prosti ...
si pe vremea vamesilor si imparatilor era mai bine ?
sau la fel
De ce? Ca sa aiba motive sa ne faca tigani imputiti?
Ambele, sub guvernarea FSN.
Au nevoie de miliarde de euro pentru a corespunde principiilor contabile internationale ( Isarescu a declarat ca si la noi se vor adopta aceste principii contabile, posibil acest an ).
Vor merge la guvernele lor cu caciula in mina cind au asigurat in Romania reducerea GRADUALA a rezervei obligatorii ?
Sa fim seriosi, din miliardele eliberate de BNR, ceva va ramine si in Romania (pentru a continua finantarea firmelor) dar grosu va pleca acasa !
Tot este absolut legal, in UE, este garantita libertatea de miscare a banilor si deci, toate declaratiile oficiale sint gargara !
Asa cum au adus miliardele de euro in Romania, la fel o parte va pleca acasa, la banca mama !
Nimeni nu poate face nimic !
Angajamentul scris nu are putere juritica , a fost facut pentru adormit politicii si cetatenii !
bancile sunt persoane juridice private . ca orice pers. juridica, daca vor bani acestia se iau de la cei care-i ofera pe baza uni contract cu clauze si garantii (actiuni, sedii, etc) !
deci hai sa lasam gargara si glumele. daca cineva va face altfel cu banii poate fi judecat nu doar de neglijenta ci de tradare !
nu se poate fura la infinit fara ca indivizii care o fac sa plateasca pentru tradare !
Unde ai invatat asta , la Academia Stefan Gheorghiu ?
Daca nu sti, sintem in UE si deci , aderarea a creat si obligatia de a liberaliza miscarile de capital ! Cum eu pot sa merg in Franta sau alta tara UE cu 10.000 de euro in buzunar, perfect legal, la fel si bancile pot sa miste banii lor cum vor, FARA LIMITA DE SUMA ! Astea sint norme UE, mai citeste ! Un exemplu :
Cind Unicredit a venit cu miliarde de euro din Italia, ce, a cerut aprobarea guvernului italian ? La fel si celelalte banci din alte tari ! Acum , daca vor sa duca acasa banii lor din Romania ( crescuti cu valoarea dobinzilor extra incasate de la populatie sau firme ) vine securitatea si le face proces de tradare ? Tradarea Romaniei acum sau tradarea Italiei cu ani in urma cind au venit cu banii de acolo la noi ?
Aia cu rezerva minima reprezinta banii bancilor. E discutabil.
Eu discutam de bani imprumutati de ROMANIA , care apartin statului ROMAN.
Tks.
Cum 12 miliarde din imprumutul international vor intra la BNR ( pentru a compensa reducerea rezervelor obligatorii ), articolul se intreaba daca bancile vor mentine promisiunea de a nu trimite acasa banii eliberati de la BNR !
Adica banii acestor banci care acum sint depusi obligatoriu la BNR, vor fi primiti inapoi si in locul lor, BNR pune o parte din banii imprumutului luat de Romania ! Clar conceptul ?
PS. Ma numesc cu adevarat Stefan ! A . este initiala numelui meu ! Nu sint alias, clar domnu GICA (anonim).
Citez : " In ceea ce priveste imprumutul de la FMI, menit sa revigoreze piata creditelor, analistii agentiei de rating se arata circumspecti in privinta angajamentului luat de bancile straine care au promis sa mentina capitalizarea filialelor din Romania."
Deci se vorbeste de imprumut de la FMI si apoi de scoaterea banilor din tara.
Aaaa..ca substratul este reducerea rezervelor obligatorii ..asta e alta mincare de pestisor.
Acu sper ca e clar.