VIDEO Surse: Firmele, obligate sa plateasca anual statului minim 1.300 euro, prin impozitul forfetar
Masura va viza atat microintreprinderile si firmele care inregistreaza pierderi, cat si restaurantele, hotelurile si firmele din domeniul transporturilor sau cel imobiliar.
Ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, declara pe 26 martie ca aproape 80% dintre societatile din Romania declara pierderi duble fata de profit, eschivandu-se de la plata datoriilor catre stat si fac, astfel, concurenta neloiala celorlalte firme.
"Dintre cele 617.525 de firme din Romania, doar 12.000 asigura aproape 85% din veniturile publice, prin plata taxelor si impozitelor catre stat, iar cifra de afaceri a acestora la nivelul anului 2007 era de 670 de miliarde lei", afirma Pogea.
Ministrul atragea atentia ca, in 2007, aproape 242.000 de firme cu pierderi au inregistrat o cifra de afaceri de 134 miliarde lei si o rata medie a pierderii de 16,2%.
In ceea ce priveste microintreprinderile, proiectul de Cod Fiscal prevede ca patronii microintreprinderilor sa plateasca anual la stat diferenta de pana la 1.300 de euro, daca suma rezultata din plata impozitului pe cifra de afaceri de 3% este mai mica decat acest plafon.
Spre exemplu, daca suma rezultata din aplicarea procentului de 3% este de 1.000 de euro, atunci patronul va plati diferenta de 300 de euro.
Consultantul fiscal Gabriel Biris a precizat, pentru NewsIn, ca la nivelul anului 2007 erau inregistrate in Romania aproape 350.000 de microintreprinderi, dintre care circa 130.000 aveau un singur angajat.
Scutire de impozit pe profitul reinvestit, reducerea taxelor - posibile masuri anticriza
Finantele: Impozitele si taxele locale s-ar putea majora cu 20,49% din 2010, iar impozitul pe spatiile comerciale detinute de persoanele fizice s-ar putea tripla

Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Medicii de familie admit că unii dintre ei au refuzat să își programeze pacienții la vaccinarea împotriva COVID-19 și recomandă "utilizarea celorlalte 6 modalități de programare"
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
daca nu o inchizi si patronii au vile foarte scumpe si super masini si fac cheltuieli mari inseamna ca e ceva putred la mijloc. (toate realizate in perioada de pierderi). ceva imi spune ca aici e posibil sa avem de-a face cu ceva evaziune.
mai ales cand din acte reiese ca patronul mai aduce si bani de acasa.
la asta face referire ministrul
ps: aici are dreptate desi nu-l agreez deloc si nu cred ca e locul lui la acest minister. eu zic ca va fi cotat ca cel mai slab ministru de finante de la rev pana acum
si chiar si patronii care investesc in ce masini vile, din care rezulta prin amortizare cheltuieli mari, crezi ca trebuie impozitate afacerile lor? le dam in cap pentru ca au ?
statul pentru a da tot felul de facilitati pentru imm-uri tb sa aiba si incasari.
spun doar un singur lucru - nu suntem in economie de piata ci intr-o jungla in care mediul privat ar prefera sa functioneze fara sa plateasca nimic la stat si vrea si finantarea - a se intelege subventii- din partea statului.
PS - nu am nimic cu patronii corecti ci cu evazionistii- am incercat si eu candva sa fac afaceri -dar nu puteam din cauza spagilor -care intamplator erau create de mediul privat nu de cei din mediul public.
padure fara uscaturi nu exista spune o vorba -dar in romania padurea se pare ca s-a usact de tot -aia care a ramas netaiata:)
se vor putea plati 20 mil euro pe km catre bechtel.
un sef de descentralizata va putea primi salariu si de 50.000 euro pe luna.
si cand sclavii se vor satura, se vor duce prin vest pe undeva sa munceasca. ups!
si cine va plati impozitele? sa interzicem urgent emigrarea! traiasca noua iobagie!
in cazul de care vb tu, firmele care platesc 10000 impozit pe dividente inseamna ca au deja 100000 profit net, ceea ce inseamna ca deja au platit statului, ca impozit pe profitul firmei peste 16000 euro. deci nu firmele alea vor fi afectate. firmele care deja platesc impozite nu au probleme cu aceasta lege. legea se adreseaza celor care ruleaza zeci sau sute de mii de euro si spun ca n-au avut profit. sincer, tu chiar ii crezi?
Cat despre aia care se declara in pierdere, cu cifre de afaceri de sute de mii de euro, n-am nici o stima, niste hoti ordinari.
Pe de o parte, antreprenorul trebuie sa bage banii din buzunarul personal in afacere, statul vrea plafon minim pe ce ia, fara sa dea nimic (nici macar interesul), si acum ce spui tu este ca daca nu ruleaza 43000 de euro sunt prosti.
Da, prosti pentru ca incearca sa faca ceva in tara asta, daca erau destepti se angajau la stat, acolo te intereseaza doar sporurile, ca de munca nu te intreaba nimeni.
Crezi ca sunt hot?! Am avut 5 controale si n-au gasit nimic in neregula, oricat s-au straduit sa gaseasca ceva.
E usor sa stai in birouasul de sclav si sa faci pe desteptul pe internet, despr cat de hoti sunt patronii care au pierderi si cum ar trebui jupuiti, indiferent daca au sau nu bani.
Sunt o multime de afaceri care nu au cum sa aiba profit in primii ani de activitate. Pe langa investitii, acum trebuie sa mai aiba in vedere si impozitul fix?!?!
Prin aceste masuri vor fi lovti deopotriva atat cei care planuiesc afaceri pe termen lung cat si furnizorii mici de servicii (traducatori, de ex) pentru caresuma asta reprezinta o povara.
Eu ii cred pentru ca ma lupt zilnic cu "mediul economic" romanesc si am avut ani cu pierderi (pe bune, nici un fel de artificiu!) desi as fi vrut sa am profit pentru ca nici o banca nu-ti da credit, nu poti aplica la proiecte europene daca nu ai profit.
Birocratia si costurile sunt imense si poti avea pierdere chiar daca rulezi sume imense. Atunci cand investesti in utilaje la care amortizarea este o cheltuiala luna mare, cand ai forta de munca etc etc este posibil de foarte multe ori ca veniturile anuale sa fie (din pacate) mai mici. Pentru ca unii smecheri fraudeaza statul vor suferi (evident !) tot aia care trag ca boii la jug. Asta e.. Mai bine prindeti hotii decat sa-i ardeti pe toti preventiv.... Iar de pe margine unii care habar n-au ce e aia sa rulezi o afacere in Ro vin cu sfaturi din astea de doi lei...
Nu ajunge ca platim cele mai ridicole impozite pe angajat din Europa. Pentru una din cele mai slabe scoli, cel mai slab sistem public de sanatate, cele mai cu gropi drumuri (da, suntem in top).
Nu ajunge ca nu ni se returneaza TVA-ul datorat de catre stat - desi Doamne Fereste sa datorezi tu TVA la stat!
Nu ajunge ca nu exista minimum interes pentru business-park-uri sau vreo masura de incurajare a IMM-urilor.
Nu ajunge nici ca suntem talhariti cu finantarea televiziunii si radio-ului public, la taxe de racketi, chit ca nu avem la munca radio sau televizor.
Nici ca tot ce inseamna contract public este echivalent practic cu crima organizata, avand aceleasi licitatii trucate si firme de "fosti" care spolieaza bugetul, an dupa an.
Sau ca ar putea accesa cineva vreun ban european. Banii aceia sunt cu control, si daca "ai lor" nu pot, pentru ca nu au reusit sa dezvolte vreo afacere cinstita in ultimii 20 de ani, nu poate nimeni.
Asa ca luati, baieti, cat mai mult, ca e de unde!
Viata e prea scurta ca sa lasi niste tembeli sa decida cum sa traiesti. Pacat ca n-am plecat pana acum din rahatul asta de tara, de fapt rahatul e in politica, ca tara n-ar fi asa de dezastruoasa.
Ce mai tura vura, CANADA scrie pe noi, astia care putem pleca. Cei care nu pot... Dumnezeu cu mila. AMIN!
si nu a facut nimeni gura
"Dupa parerea ta cei care fac mai putin de 43000 euro pe an ca IMM sunt prosti. Sa-ti spun un secret: eu am firma, sunt unic angajat si fac mult mai putin decat atat. Totusi am profit, platesc asigurari sociale, contabila si protectia muncii. Deci sustin sistemul de asigurari sociale si alte initiative private (cu o suma foarte mica bineinteles). Dar ce nu realizezi tu este ca deocamdata eu ma descurc pe munca mea si mai dau si bani la stat. Baga-ma in faliment cu ideile stale si iti promit ca ma transform in somer sau emigrant.... sa vedem atunci cine e prost."
Dar hai sa spunem ca ma insel eu dramatic (desi la suma asta eu zic ca e al naibii de greu sa aveti doi angajati care or sa devina someri). Aveti deci o cifra de afaceri de 25.000 de euro si vi se cere un impozit pe venit de 1300 de euro, adica un impozit de 5.2% din cifra de afaceri. Nu platiti impozit pe profit fiind microintreprindere (platiti pe venit cum am zis mai sus) si la suma asta nu sunteti nici platitor de TVA. Chiar vi se pare ca platiti mult statului? Incercati sa vedeti cat plateste o companie din Germania sau din Franta ca si taxe.
si btw si eu am IMM si recunosc cu mana pe inima ca am beneficiat cat s-a putut de acest regim fiscal foarte favorabil, am platit doar impozit pe venit de 2% spre 3%, nu am fost platitor de TVA pana la un anumit moment, etc. Dar chestia asta mi se pare o vaicareala ieftina: se cere aprox 100 de euro/luna unei companii (suma ce acopera practic impozit pe venit/profit), dar toti ne dam cu fundul de pamant. Am vrea sa nu mai platim nicio taxa, impozitele sa fie zero
Pogea sa mai plateasca si un impozit pe creier, chiar daca nu si-l foloseste...
Eu personal detin o firma cu o cifra de afaceri de cca 100.000 EURO.
In acest caz probabil ca mie fiscul va veni sa imi ia mult mai mult
asta este tara in care traim in 2009!
tara putred de corupta, cu politicieni hoti.
peste tot in lumea asta, guvernele se dau de ceasul mortii ca sa-si ajute populatia la noi, numai lovituri in oalele capului primesti.
solutia: o alta revolutie! haideti sa iesim in strada cu totii, sa le aratam trogloditilor de politicieni ca poporul nu ii mai suporta si ca un vot primit nu este obligatoriu pe 4 ani!
trebuie dati jos guvernantii si desfiintat parlamentul. clasa politica trebuie reformata pe principii morale.
statul de drept si corect trebuie sa-si recapete drepturile!
oameni buni, nu mai rabdati ca veti pierde absolut totul in favoarea caracatitei numita presedentie-guvern-parlament!
"cand se ia cate-o masura / lumea-njura / "pentru ce sa dam cu var ?!" - tipic, hai sa nu judecam, dam intai cu paru'
impozit pe tipat daca-ai stat capra
in ro orice idee chiar daca e "buna" se aplica f bine dar iese prost : a se vedea normele de aplicare la legi
niste dobitoci m-au ciuruit
stai sa ezi ce sitem ticalosit le dau in toamna si la zdrentele astea
Asta nu este o incurajare, ci o penalizare; adica domne daca ai firma platesti, nu ne intereseaza pe noi Statul daca ai venituri, vrei sa ai firma platesti.
Adica eu ma chinui (mai ales in ziua de astazi) sa fac ceva vanzari, poate nu reusesc sa incasez nici 1300 euro, dar Statului trebuie sa-i dau banii doar pt ca am firma.
Inteleg Statul ca trece printr-o perioada grea si are nevoie de bani, dar sa-mi ia din ce am, nu din ce nu am.
Daca vrea mai multi bani sa mareasca impozitul pe venit, nu sa bage taxa fixa, ca atunci inchid firma, imi bag picioarele, si tot nu vede nici un ban
De ce sa platesti impozit pe 43.000 euro daca tu nu ai cifra de afaceri atat. Vorbim aici de micro intreprinderi foarte mici, cu unul doi angajati dupa cum se zice si in articol.
E asa de greu de imaginat ca exista multe firme micute formate din 1-2 persoane care nu au venituri mai mari de 2000 euro pe luna ? Care e o suma decenta, si pe care platesti impozit ca venit, impozit pe salar, pe dividente si asa mai departe. Poti sa zici ca firma asta merge prost ? NU ! Pentru Romania, suma asta e o suma relativ OK care asigura un trai cat de cat a 2 persoane. Ce faci acuma, le inchizi firma, ii trimiti in somaj ?
Art. 1 Se declara pierderi duble fata de profit acele sume care sunt pierdute din buzunarul contribuabilului pentru plata impozitelor. Ca exemplu, va rugam sa il luati pe ministrul Pogacea, care are golul in cap de doua ori mai mare decat creierul.
Stiti ce? Se va eluda si legea asta. O sa declari profit egal cu un RON, si platesti impozit de nimic, numai asa, sa ii sfidezi. De ex. la firma mea, anul trecut am avt vreo 100.000 EUR cifra de afaceri si aprox 100 RON profit, pentru care am platit impozit. Atat consider eu ca merita acest gunoi de stat. Profitul l-am exportat catre o jurisdictie offshore.
Asta nu pentru ca sunt hotz, ci pentru ca statul m-a spoliat in perioada 2004-2007 ca pe ultimul om. Si nu sunt singurul, va dati seama.
Gata, sugeti degetul, bai, acestia, sa va dea mamicile voastre bani, ca de la mine kk primiti.
ABSURD! La fel de absurd ca atunci cand ca firma imi platesc darile si dup-aia tot eu trebuie sa depun nu stiu cate declaratii ca am platit! Daca am chitanta, am platit, de ce trebuie sa ma mai justific tot eu?!!!
Ca si microintreprindere se plateste 3% din incasari deci nu are treaba cu exemplul ca daca am incasat 34000Euro si am de date 3% inseamna ca trebuie sa dau la stat 1000Euro indiferent de cheltuielile mele.Cum sa dau ma mult cu 300 atata timp cat atata e cifra de afaceri.
Cred ca ar trebui sa se trezeasca la realitate si sa mai si gandesca cei care scot asa ceva pe gura.
Vom face firme afara sa putem avea un business si sa vedem din ce o sa mai traiasca acesti domni care se cred destepti.
Singura cale mi se pare, intr-adevar, inchiderea firmelor, consultarea legislatiei europene referitoare la off-shore-uri si trecerea masiva pe acestea.
Si daca mai vine vreun Pogea sa interzica off-shore-urile in Romania sau sa puna vreun impozit suplimentar pe ele, atunci putem sa ii varam sub nas legislatia europeana.
Pentru ca in Romania anului 2009, singura solutie mi se pare sa te sprijini pe ceva ce beneficiaza de legislatie europeana in domeniu, care are precedenta fata de aberatiile interne facute dupa foamea permanenta de bani a guvernantilor.
Si, ca bonus pentru "ministrii" nostri care aplica fiecare ziua ce viseaza noaptea, o mediatizare masiva in limbi de circulatie internationala, pe site-urile straine si la agentiile de stiri straine, in care sa aratam tot ce fac ei aici si cum au reusit in 20 de ani sa duca tara asta pe ultimele locuri in Europa.
Plus imagini cu vile, masini, terenuri, plus informatii despre toate firmele "de buget de stat", plus, plus, plus...
binenteles, marea lor majoritate au afaceri infloritoare, adica specula... ia de aici si vinde dincolo, si platesc tva, auziti, platesc tva, din propriul lor buzunar, daca nu stiati, da, ati citi bine, TVA, care nu se mai suporta de consumatorul final, il plateste patromul magazinasului...
Guvernul Poc si ministrul Nastratin nu au nici cea mai vaga idee despre mersul lucrurilor - toate masurile luate de ei arunca Romania in cea mai neagra perioada a istoriei postdecembriste.
Recomand tuturor micilor intreprinzatori:
1. suspendarea activitatii srl-urilor pe termen de 2 ani.
2. disponibilizarea tuturor angajatilor pe care ii au
3. solicitarea de ajutor de somaj si protectie sociala pentru somerii nou creati.
Sa vedem cum se vor descurca cu aprox 500.000 de noi someri pe langa cei aprox 1.000.000 pe care ii vor avea la finele lui 2009
Sa traiti bine! (acolo unde va dorim noi)