FMI: Pe termen scurt, principalul risc este deflatia, care ar complica iesirea din criza
"Pe termen scurt, riscul este deflatia", a raspuns Strauss-Kahn, intrebat de cotidianul El Pais care este impactul scaderii preturilor in Europa si in Statele Unite.
"Deflatia este un risc care nu a mai aparut de foarte multa vreme. Daca intram intr-adevar intr-un scenariu deflationist, acest lucru va complica recesiunea si iesirea din criza", a explicat directorul Fondului.
"Paradoxul este ca, o data criza terminata, ne-am putea confrunta cu un nou risc inflationist, din cauza politicilor actuale de deblocare a lichiditatilor", a adaugat el.
Deflatia - reculul prelungit al preturilor, considerat nefast pentru economie de specialisti, este pe punctul de a afecta mai multe tari.
FMI a estimat, la jumatatea lui martie, ca exista "un risc ridicat" de deflatie in Statele Unite si in Japonia, adaugand insa ca riscul este mai redus in Europa.
Preturile din Spania au scazut in luna martie, pe ansamblul unui an, pentru prima oara de cand se efectueaza astfel de statistici, in 1961.
In Irlanda, preturile anualizate au scazut atat in ianuarie cat si in februarie.
Potrivit agentiei de rating Standard & Poor's, Marea Britanie, Irlanda si Spania sunt tarile cele mai amenintate de un risc deflationist in Europa.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Mai tineti minte care era dorinta romanilor inainte de 89? sa fie milionari... nimic altceva...
Si prin 2000 ajunsesera toti multimilionari...
prin 2005 ajunsesera multzi miliardari...
si tot nemultumiti!!!
Daca vor scadea preturile acest lucru va crea MARI probleme, in primul rand cu rambursarea creditelor (ale caror valori nu scad!!!), apoi cu oferta, apoi cu sistemul bancar in general (asteptati-va la faliment generalizat care duce la pierderea oricaror economii) etc.
Ne mai place???
Economia ca sa functioneze are nevoie de o valoare mica a inflatiei!!! Altfel e de rau!
have fun and enjoy the crisis!!!
PS: Nu trebuie sa fii economist ca sa iti dai seama de asa ceva, asta se invata inca din liceu ;)
realiattea este cu totul alta, si apoi preturile, cel putin in romania, au de unde sa scada, cel putin cu 50 %...
nici un pret nu mai reflecta costul materialelor, manoperei si o marja decenta de profit...
ele reflecta doar lacomia unora si prostia altora, plini de teorie, dar practica ioc...
in cel mai rau caz vor falimenta unii care nu fac altceva decat specula cu acte in regula.... nu avem nevoie de ei, avem nevoie de oameni care sa produca plusvaloare....
Pe de alta parte, inflatia nu are acest "dar", dimpotriva, la adapostul ei se pot umfla binisor preturile. In schimb, o inflatie mare nu incurajeaza cumparatorii, a caror putere de cumparare(salarii) este erodata constant de inflatie.
In concluzie, eu cred ca o constanta a preturilor(usor inflationista) este tot ceea ce in realitate se poate asigura economiei.
Parerea mea. :)
1. sistemul [economic] sa se regleze de la sine(lucru teoretic de preferat) intr-un timp mai lung decat ne putem permite sa asteptam
2. costurile sociale(somajul generat de inchiderea firmelor mai putin productive) sa fie mult prea mari.
3. noile idei de afaceri(care sa absoarba somerii) nu se nasc in ritmul in care se inchid afacerile vechi, depasite tehnologic sau moral.
De aceea cred ca un compromis intre a lasa sistemul liber si a interveni masiv este necesar.
P.S. Daca cineva vrea sa-mi raspunda ca nu ma pricep, sa nu se oboseasca - recunosc de-acuma. Ce vreau, este sa inteleg cat mai bine niste mecanisme economice.
Deflatia nu e iarasi nici ea buna, pentru ca daca scad preturile, scad PIB-ul si incasarile statului. Deci nu mai poate plati salariile la acelasi nivel, si nu-si poate sustine deficitul.
Pe de alta parte, sa privim din perspectiva producatorului. Cumpara materie prima cu un pret, cheltuie pe salarii si echipamente, utilitati, iar daca apoi este nevoit sa scada pretul la produsul finit, poate sa iasa in pierdere.
Ideal pentru dezvoltarea economica este o tendinta usoara de inflatie.
Luci, eu cred ca gresesti. Aia de care vorbesti tu sunt putini chiar si la noi in tara, iar ei in general nu rezista foarte mult pe piata. In plus, seful FMI facea referire la Europa, nu doar la Romania.
Si oricum, daca scad preturile, nu conteaza ca erau umflate. Scad incasarile statului din TVA, care e baza bugetului, prin urmare scad veniturile bugetarilor. Scad veniturile firmelor, si a angajatilor lor. Toti acestia au credite, pe care nu le vor mai putea plati, si ne vom adanci si mai mult in criza.
de fapt habar nam economie...
dar cum puii mei poate fi si inflatia si deflatia rele ?!??!
economia asta e o mare abureala...
nu e bine nici una nici alta... atunci ce puii mei e bine ?!?!?!?!
Mosh Strauss e stresat de "deflatie" ca, daca n-or mai exista atatia bani, n-or mai avea in ce sa-si bage labele la greu ca sa invarta cat mai multi!
Toata paradigma economica de azi (pana si notiunea de "bunastare") se axeaza pe "bani" - de parca noi am manca hartii! si de parca am merge la munte sau la mare ca sa ne culcam pe ele sau ca sa avem cu ce intretine focul - NIMENI nu pomeneste ce faci fara apa sau fara aer sau... fie si macar fara timpul de a te uita cu alti ochi la persoanele de langa tine!
Din cauza unor mosnegi acriti (care au nevoie de multi bani pt. Viagra) si a conceptiei lor inacrite despre "economia mondiala" si despre "cum trebuie sa functioneze societatea" suferim cu totii - dar NICI sa nu avem curaj sa recunoastem - pai, nuuu? Bani-bani-bani si iar bani!!!
Chiar si in conditii de inflatie "zero", pe termen lung, beneficiile reducerii nominale a preturilor sint anulate de aceasta forma de taxare.
Cind inflatia este mai mare de zero pe termen lung, inseama ca statul a tiparit in nesimtire moneda (adica a furat) .
Inflatia moderata pe termen scurt, poate fi produsa si de catastrofe naturale care determina scaderea productiei sau tranzactionarea bunurilor, de asemenea, inflatia pe termen scurt apare din cazuza unor legi aberante care descurajeaza productia de bunuri.
Dar pe termen lung, inflatia inseamna furt (cum spunea M.Friedman: "inflatia inseamna taxare fara legislatie", adica, ami pe romaneste furt nesimtit din buzunarele consumatorilor finali).
Masa monetara efectiva (intr-un interval de timp in care viteza de circulatie este constanta) reprezinta produsul dintre intreaga cantitate de bunuri tranzactionate (vindute si cumparate) la nivelul mediu al preturilor acestora.
Cererea suplimentara de bunuri, nu poate fi decit rezultatul unei cantitati mai mari de bani.
M (x1) = Q x P ( unde M -masa monetara , Q- cantitatea tranzactionata de bunuri, P - pretul mediu )
Ex:
6 x 1 = 3 x 2
Mai clar, pretul mediu (P = 2) ca sa devina (P= 3) , trebuie ori sa scada cantitatea tranzactionata de bunuri (seceta, legi aberante) sau sa creasca cantitatea de moneda efectiva prin tiparire de moneda (M1 in acest caz).
Ipoteza gresita:
6 =/= 3 x 3 (nu putem avea cresterea preturilor in conditiile in care cantitatea de bunuri tranzactionate, masa monetara si viteza de rotatie sint constante) ,
Adevarat:
1) 6 = 2 x 3 (ori scade cantitatea tranzactionata si creste pretul, masa monetara raminind constanta) ,
2) 9 = 3 x 3 ( ori cresc masa monetara si preturile, iar cantitatea tranzactionata ramine aceeasi).
Eu am niscaiva bani (100 ron) si ii pun intr-un depozit la banca. Eu stiu ca am in cont 100 ron, in realitate banca a acordat 70 ron altcuiva, iar restul rezerva). Asadar, masa monetara efectiva nu a crescut , este aceeasi. Daca eu il imprumutam direct pe acel individ care s-a imprumutat de la banca , era aceeasi chestie.
Daca utilizam agregatele monetare superioare (M2, M3) pentru a explica inflatia, numaram banii de doua ori. :)
De acord cu "preferinta de timp" a lui Bohm-Bawerk care explica dobinda. Dar trebuie inteleasca ca o chirie a banilor imprumutati o perioada de timp, care acopera insatisfactia retinerii de la consum a celui care ofera imprumutul.
2)nu ma refeream la a numara agregatele si de a dubla prin asta masa, ci la a tine cont de fluctuatia constanta, in functie de starea economiei a volumelor acestor agregate.
3) Referitor la transferul banilor in timp, nu ma refeream la teoria dobanzii (care si ea intr-o oarecare masura este generatoare de inflatie) ci la creditare, respectiv multiplicatorul de la pct 1
Nu sint sigur ca am inteles ce ai vrut sa spui la pct.1
Cine ii spune (comanda) producatorului (care produce cu costuri de productie X cum spuneai) cu ce pret sa vanda in cazul deflatiei? De ce sa scada din pretul de vanzare valorea ratei deflatiei? E sinucigas? E fortat de piata - vei spune. Piata nu e cererea si oferta? Daca produsul (serviciul) are cautare (e de calitate) se va vinde. Eu zic ca mai degraba deflatia ar putea stimula concurenta.
Dar, inca odata, vedeti?... si eu ma bazez pe presupuneri (nespecialist) care ar putea fi credibile doar DACA.
Pai economia asta nu are la baza decat legi nescrise, teorii, presupuneri, s.a. ?
Si e mai nasol ca bugetul, economia si pana la urma politica (la orice nivel) tot asa sunt construite. Vom mai vedea ce se va mai intampla...
Si n-avem nici solutii...
NEBULOASA TOTALA
la naiba
Practic se va ajunge la comertul in natura: dai un sac de cartofi - primesti unul de ceapa, dai o ciorba de burta si o bicicleta - vine Kylie Minogue la domiciliu sa petreci o noapte fierbinte...si tot asa.... Practic nimic nu mai are valoarea pe care a cerut-o pina in prezent.
de exemplu:
INFLATIA:
avantaj (pe termen scurt): daca valoarea unei monezi scade atunci tara are de profitat prin faptul ca se ieftinesc produsele fabricate in tara respetiva si atunci creste valoarea exporturilor
dezavantaj: tara plateste un pret mai mare ptr produses importate la care nu poate renuntaa(petrol, mancare, samd)
DEFLATIA:
avantaj: scad preturile si atunci o sa putem cumpara mai multe lucruri cu acceasi bani
dezavantaj: daca scad preturile atunci cei care produc nu vor mai scoate profit si vor trebui sa inchida fabrica, rezulta oamnei in somaj samd.
nici eu nu sunt mare economist...doar ce imi aduc aminte din scoala...oricum ceea ce stiu sigur e ca stabilitatea unei monezi o face puternica...nu faptul ca scade sau creste
Locuiesc in Anglia, si stiu asa : ca au scazut tva-ul de la 17,5 la 15 la suta, su scazut preturiel destul de mult cam la orice, iar taxele pe salar cu 2 procente.
Totul in ideea de a ajuta populatia de a trece mai uasor prin criza.
Suna ciudat, dar platesc taxele la un guvern ca asta cu toata placerea.
Asta in conditii normale si unde preturile sunt corecte. Sigur ca la preturile nesimtite practicate de gruparile monopoliste ( carburanti, gaze curent ) ar trebui o deflatie maricica.
daca mi se permite sa ma exprim asa.
orice scadere a turatiei poate duce la oprirea motorului la fel cum orice ambalare (pe durata lunga) poate duce de asemenea la 'stricarea lui'.
cred ca de aceea suntem acum in criza mondiala
ambalarea 'motorului economic' pe o durata prea lunga.
In perioadele de deflatie este de asemenea jale ptr.ca economia se apropie de normal prin cerere si oferta,dar sufera unii care nu au alt mod de a trai decat prin hotie si speculand prostia/reaua vointa a altora !
Daca temelia este buna si solida altii o vor duce multumitor indiferent de cum bate vantul !
Suna bine doar ca pierdere pentru firme = somaj
Crede-ma, in momentele respective ultima ta problema e ca se imbogateste cineva de pe urma muncii tale.
Si te ajuta daca castigi mai mult si dai toti banii pe alimente, in comparatie cu situatia in care nu castigi nimic si nu ai alimente.
Cum puii nostri, bre? peste tot in lume scad preturile numai la noi cresc (varul a crescut cu 10% intr-o saptamana)?
Producatorilor: daca nu va puteti adapta, muriti, fratilor, o sa fie altii care vor opera in locul vostru.
De cand ii inflatia buna? Chiar si cu valori mic? Adica peste 10 ani aceeasi paine(nu cred ca o sa vine ceva metode revolutionare in fabricare painii) o sa coste dublu fata de azi. Ca ce chestie? ca producatorul sa mai ciupeasca un pic la pret ca deh ii inflatie trebuie sa mai cresc pretul.
In ansamblu, scaderea generalizata a productiei va face ca totul sa fie in realitate mai scump, raportat la salarii. In mai toate domeniile e mai ieftin sa produci in cantitati mari.
http://www.ecol.ro/content/banca-centrala-calaul-economiei-din-zimbabwe
Deflatia nu este decit o re-asezare a preturilor. Pt. cei pe care-i doare capul ca vor da firmele faliment din cauza asta ginditi-va ca acum citiva ani firmele de constructii lucrau cu profit si de 200%, la terenuri si 1000%,la un SUV profitul era de 50%,la titei 100%,etc,etc...asa ca-i loc de coborire a preturilor cit cuprinde si totusi sa mearga pe profit ! Eu mi-am facut prima firma acum 16 ani si ca regula de aur am mers pe profit de 10% si n-am avut avut probleme niciodata.Tot ca regula de aur imi cumpar lucruri numai pt. care am eu banii mei.
Traiti mai modest ,nu va luati dupa vecini sau "prieteni", nu va inrobiti la banci si vet avea o viata mai putin stresanta...
Banca are depozite, nu rezerve. Rezervele sunt partea din depozite blocata de FED. De fiecare data cand cineva face un depozit la banca, o parte din bani sunt blocati de FED, ca banca sa nu-i poata folosi la imprumuturi.
Deci banca poate da credite 90% din depozite, nu de 10 ori depozitele cum iti imaginezi tu, ca sa nu ramana brusc fara lichiditati daca cei care au facut depozite ar vrea sa-si retraga banii inainte de termen. Unde e magaria aici?
Daca cumva ai vrea ca banca sa nu poata da credite din banii depozitati, ci doar din capitalul propriu, ar fi o idee interesanta.
Dar in situatia asta, cand tu ai face un depozit, banca nu numai ca nu ar mai avea de unde sa-ti plateasca dobanda la depozit, dar ti-ar si lua o parte din bani pentru adminstrarea depozitului.
In cazul asta n-ai mai avea niciun motiv sa depui bani la banca, cand ai fi mult mai castigat investind banii intr-o afacere din care sa ai dividende in fiecare an chiar si numai 1% din banii investiti.
Deci banca ar deveni o banca fara depozite, si care ar da credite din capitalul propriu, deci creditele ar fi similare cu niste investitii. Deci practic banca nu ar mai fi banca, ci ar deveni un fel de fond de investitii. Si in loc sa aiba depunatori, ar avea actionari. Aici mai vezi vreo magarie?
Ei, cu ce te incanta pe tine ca depunatorii s-au transformat, cu numele, in actionari? Singura diferenta e riscul. Un astfel de fond nu este asigurat, si risti sa-ti pierzi toti banii. E drept ca si castigurile potentiale sunt mai mari decat dobanzile la depozite intr-o banca. Numai ca depozitele bancare sunt asigurate de stat.
Va uitati la toate prostiile de filme de pe net, si pe urma aveti impresia ca ati avut o revelatie si ati descoperit o mare conspiratie a FED-ului si a bancilor, cand nici voi nici cei care fac filmele nu aveti nici cea mai vaga idee despre cum functioneaza sistemul bancar.
Daca esti sincer si nu stii cu ce se maninca FED-ul si sistemul banacar international poti sa Google folosind cuvintele :FED, thin air, ten times,private si citeste cu atentie. Incep prin a te ajuta :
"That's just the starting point. When the government spends the money it receives from the Fed, it goes to individuals and corporations that immediately deposit it into their private banking accounts. This is where the action really becomes interesting. The banks (under the protection of the Federal Reserve Act) are allowed to create out of thin air up to ten times the amount of those deposits and then go through the appearance of lending it to their customers. Once again, I use the phrase "go through the appearance" to emphasize that most of the money they loan does not exist until borrowers request it. At that point, the money is created out of thin air and advanced to the borrower - at interest, of course. Think about that. Banks collect interest on nothing. "
...asa ca lasa tu vrajeala cu prostiile de pe net si nu mai manipula in zadar !
samurai a avut dreptate in comentariul lui, ca idee, chiar daca partea cu depozitele si rezervele a confundat-o...
dar comentariul lui are mult mai multe idei, in special cele referitoare la deflatie, ca doar despre asta era articolul initial, nu?
la fel sunt si cei care ne conduc si care incearca sa-si justifice neputinta, prostia, citand tot felul de economisti, lansand fel de fel de teorii economice capitaliste, care nu se aplica nicaieri la fel, care chiar si autorii fac aceste mentiuni, caer trebuie aplicate diferit de la tara la tara, zona, regiune, etc., in functie de o multime de alti factori, etc...
sunt sigur ca in romania o deflatie este binevenita, poate asa si preturile vor avea o baza reala, ca ne-am saturat de expresii de genul " curios, in mod normal trebuia sa fie invers, dar in romania nimic nu functioneaza..", spuse de oameni care isi zic analisti, economisti, bancheri, etc.,
Sa presupunem ca ai dreptate si preturile alea sunt prea mari. Dar daca se micsoreaza, scad si incasarile statului din taxe si incasarile producatorilor. Pentru ca imi vine greu sa cred ca va creste consumul produselor romanesti si exporturile extraordinar incat sa compenseze. Deci oriunde ai lucra tu, fie ca la stat, fie ca la privat, si veniturile tale ti se vor diminua. Si poate paine va fi mai ieftina, dar daca ai niste credite, acelea nu se vor diminua si ele. Aducerea unor preturi la nivelul corect nu trebuie facuta prin deflatie peste noapte, ci in cativa ani, printr-o inflatie mai mica.
Acuma insa banu nu mai e ce-a fost. Bancile centrale pot crea bani gramezi, pentru ca nu mai sunt legati de vreun etalon fizic (aur, argint). Jocul cu banii a devenit un joc pe calculator pentru binele general. In momentul in care intelegi acest lucru iti dai seama ca nu vor mai exista tari/persoane in faliment decat daca se doreste acest lucru de catre "comunitatea internationala" (adica FMI, BM, bancile centrale si cativa carliontati).