Asa cum se banuia, OECD nu a adoptat o pozitie clara in privinta paradisurilor fiscale. Mai mult, a impartit paradisurile fiscale in mai multe grupe. Iaduri, purgatorii si raiuri. Pe lista celor rele figureaza Costa Rica, Malayezia, Filipine si Uruguay. Acestea sunt statele care nu s`au angajat sa respecte standardele internationale.

A doua lista, cea a «Purgatoriilor» fiscale, include 38 de tari, printre care Monaco, Liechtenstein, Tarile de Jos, Elvetia, Luxemburg si Belgia. Acestea s`au jurat cu mana pe inima ca vor respecta regulile, dar nu au facut`o pana acum sau nu in mod convingator.

OECD a publicat si o a treia lista, cu tarile considerate “campioane” ale aplicarii regulilor internationale sugerate de OECD. Discutam aici de Rusia, China , Franta si SUA.

Potrivit normelor OECD, patru la numar sunt criteriile prin care un paradis fiscal poate fi definit. Fiscalizare inexistenta sau pe`aproape, lipsa transparentei regimului fiscal, absenta acordurilor incheiate cu alte state si permiterea infiintarii de societati paravan.

Citeste si comenteaza pe Dan Popa's Weblog.