Firmele din Romania vor fi obligate sa plateasca noi impozite. Potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta privind rectificarea bugetara, microintreprinderile vor trebui sa contribuie cu cel putin 1.625 lei pentru fiecare trimestru, prin impozitul forfetar care va fi introdus incepand cu 1 mai, potrivit proiectului de Ordonanta de Urgenta "cu privire la rectificare bugetara pe anul 2009 si reglementarea unor masuri financiar-fiscale" obtinut de HotNews.ro.

Proiectul va mai fi dezbatut luni, de catre Ministerul de Finante impreuna cu partenerii sociali si in urma acestor discutii va fi publicat pe site-ul MFP.

Din mai pana la sfarsitul anului, impozitul va fi de 4.333 lei, chiar si in conditiile in care companiile au pierderi. Din 2010, impozitul forfetar anual va fi de 6.500 lei. In cazul microintreprinderilor, impozitul pe venit va creste de la 2,5% la 3% in 2009, iar valoarea impozitului forfetar este identica, pe trimestre. Astfel, in situatia in care impozitul datorat de firme este mai mic decat 1.625 lei trimestrial, acestea sunt obligate la plata acestei sume.

Impozitul forfetar se aplica microintreprinderilor si firmelor din domeniile: tranzactii imobiliare; activitati de inchiriere si leasing; activitati de investigatii si protectie; comert cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor; comert cu ridicata, cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete; comert cu amanuntul, cu exceptia autovehiculelor si motocicletelor; hoteluri si alte facilitati de cazare; restaurante si alte activitati de servicii de alimentatie; activitati de servicii in tehnologia informatiei; activitati de servicii informatice; activitati juridice si de contabilitate; industria alimentara; fabricarea bauturilor; activitati ale directiilor (centralelor), birourilor administrative centralizate; activitati de management si de consultanta in management; activitati de arhitectura si inginerie; activitati de testari si analiza tehnica; activitati ale agentiilor turistice si a tur-operatorilor; alte servicii de rezervare si asistenta turistica; activitati de secretariat, servicii suport si alte activitati de servicii prestate in principal intreprinderilor; activitati sportive, recreative si distractive; transporturi rutiere si alte activitati de servicii.

De asemenea, firmele, in afara microintreprinderilor, la care impozitul pe profit este mai mic decat 0,5% din veniturile inregistrate, sunt obligate la plata unui impozit de 0,5% aplicat asupra veniturilor inregistrate, dar nu mai putin de 6.500 lei anual.

Proiectul legislativ vizeaza si contribuabilii care desfasoara activitati de natura barurilor de noapte, cluburilor de noapte, discotecilor, cazinourilor sau pariurilor sportive. Firmele la care impozitul pe profit din aceste activitati este mai mic decat 5% din venituri sunt obligati la plata unui impozit de 5% aplicat acestor venituri inregistrate. In aceasta categorie intra si persoanele juridice care realizeaza astfel de venituri in baza unui contract de asociere.

Impozitul forfetar va fi aplicat de la 1 mai. Pentru perioada 1 mai - 30 iunie, firmele vor plati cel putin 1.083 lei. Pentru ultimele doua trimestre, impozitul forfetar va fi de 1.625 lei pentru fiecare trimestru. Astfel, pentru intregul an 2009, firmele platesc statului minim 4.333 lei, indiferent daca fac sau nu profit.

Pentru trimestrul al II-lea, se compara impozitul pe profit datorat la sfarsitul trimestrului cu impozitul stabilit prin aplicarea cotei prevazuta la art.18 alin.(2) asupra veniturilor inregistrate in perioada 1 mai – 30 iunie 2009 si cu limita de 1.083 lei; Pentru trimestrele al III-lea si al IV-lea se compara impozitul pe profit datorat la sfarsitul fiecarui trimestru cu impozitul stabilit prin aplicarea cotei prevazuta la art.18 alin.(2) asupra veniturilor inregistrate in trimestrul respectiv si cu limita de 1.625 lei aferenta fiecarui trimestru”, se arata in proiect.

Impozitul transforma patronii in asistati sociali

T

oate aceste prevederi au pus pe jar mediul de afaceri. "Acest proiect nu tine seama de capacitatea economica a firmelor. O firma care are o cifra de afaceri de 50.000 de lei care are venituri nete foarte scazute, undeva la nivelul unui salariu mediu, va fi bagata in faliment.

Si astfel, cineva care are o astfel de firma se transforma in asistat social", a declarat petru HotNews.ro, Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii (CNIMMR). Potrivit acestuia, mai corect ar fi ca impozitul de 1.625 lei sa fie aplicat in functie de cifra de afaceri. Presedintele CNIPMMR a mai spus ca ar trebui facuta o diferentiere intre firme. "Nu este normal sa fie bagate in aceeasi oala. Ar trebui aplicat sistemul francez, care presupune mai multe transe de impozit in functie de cifra de afaceri".

Proiectul vizeaza in special firmele care declara pierderi duble fata de profit, pentru a nu-si mai plati darile la stat. Nicolescu considera ca ar trebui ca impozitul sa fie perceput firmelor care nu au mai platit impozit pe profit mai mult de un an. "Daca a platit pana anul trecut, iar anul trecut nu a mai platit inseamna ca a fost lovit de criza financiara, nefiind vorba de rea vointa. Trebuie tinut cont de antecedentele fiscale", a precizat Nicolescu. Din cele 617.500 de firme din Romania, 242.000 au declarat pierderi.

Nu vor mai fi deduse cheltuielile cu automobilele

Secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri, Constantin Pirvan, considera ca proiectul de ordonata contine "o chestie ambigua, ciudata". Este nu vor mai fi deductibile cheltuielile cu automobilele. Nu se va mai deduce taxa pentru achizitiile de vehicule rutiere motorizate si pentru orice achizitii de bunuri destinate vehiculelor aflate in proprietatea sau in folosinta persoanelor impozabile, inclusiv pentru achizitia de carburanti, lubrifianti, piese de schimb si componente destinate intretinerii, reparatiilor sau modificarilor in regie proprie.

Exceptie fac vehiculele care se inscriu in oricare din urmatoarele categorii: vehiculele utilizate in scop comercial, respectiv in vederea revanzarii; vehiculele utilizate pentru transportul cu plata de persoane, inclusiv pentru activitatea de taxi; vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane, instruirea de catre scolile de soferi, transmiterea folosintei in cadrul unui contract de leasing financiar sau operational.

"Noile prevederi incearca sa acopere gaurile din economie. Sunt niste propuneri de sume care nu stiu ce efect numeric vor avea", a declarat pentru HotNews.ro, Constantin Pirvan. Acesta a mai afirmat ca toate aceste modificari vor fi dicutate in cateva zile cu partenerii sociali.