Leul ar urma sa se deprecieze semnificativ pana la vara, urmand ca peste 3 luni, un euro sa atinga 4,37 de lei, nivel ce ar depasi maximul istoric atins in luna ianuarie, anticipeaza analisti straini citati de Reuters. Acestia apreciaza, insa, ca moneda nationala ar urma sa isi revina apoi, urmand ca euro sa fie cotat la 4,08 lei peste 12 luni.

Reuters comenteaza ca temerile privind recesiunea persista in Europa Centrala, fapt care ar putea anula in perioada urmatoare castigurile valutelor din regiune din ultimele zile, in conditiile in care mai este nevoie de cateva luni pentru ca lucrurile sa se linisteasca in economia mondiala.

Analistii chestionati de Reuters apreciaza ca, in ultimele luni, cursul de schimb leu/euro a ramas relativ stabil si gratie interventiilor indirecte in piata ale Bancii Nationale. La inceputul lunii mai, insa, un euro ar putea urca la 4,27 de lei, iar pana la inceputul lui iulie, leul ar urma sa se deprecieze pana la 4,37 in raport cu moneda unica europeana.

  • Leul s-ar putea redresa abia incepand din septembrie

Primele semne de redresare a monedei nationale ar urma sa apara in luna septembrie, cand leul ar urma sa se fixeze in jurul valorii de 4,3 in raport cu euro, pentru ca la inceputul lui aprilie 2010, cursul leu-euro sa coboare in jurul valorii de 4,08, potrivit analistilor chestionati de Reuters, citati de NewsIn.

Expertii avertizeaza ca monedele emergente se mai pot aprecia doar dupa ce investitorii straini se vor asigura ca recesiunea la nivel mondial care a lovit exporturile regiunii si tarile care se bazau pe finantarea straina a luat sfarsit.

"As fi surprins sa vad o revenire pe termen lung a valutelor din regiune. Insa, daca perspectivele economiei se vor imbunatati intr-un an, iar politicile monetare se vor stabiliza, toate monedele s-ar putea intari", a spus economistul-sef pentru Europa de Est, Orientul Mijlociu si Africa al KBC Londra, Zsolt Papp, citat de Reuters.

  • Leul s-a apreciat in ultimele zile

Leul a profitat in ultimele zile, alaturi de celelalte monede emergente, in urma deciziilor luate de liderii principalelor economii la summitul G20, intre care triplarea resurselor Fondului Monetar International, la 750 miliarde dolari.

"Vestea ar putea elimina temerile unei prabusiri financiare complete in regiune. Dar o revenire sustinuta ramane dependenta de imbunatatirea continua a apetitului la risc la nivel global", a aratat analistul Capital Economics Neil Shearing.