Economia romaneasca ar putea inregistra, in anul 2009, o scadere de doar 1,5%, si nu de 4%, cum a apreciat FMI, estimarea Fondului fiind "prea pesimista", este de parere viceguvernatorul BNR, Cristian Popa.

"Ne gandim la ceva apropiat de -1,5%", a afirmat Popa intr-un interviu acordat Reuters, citat de NewsIn. "Cred ca la acest moment vorbim de un deficit bugetar pentru acest an de circa 4,6%, ceea ce pare sa fie conform cu nevoia de a consolida, data fiind incetinirea economiei, care este chiar pronuntata", a afirmat Cristian Popa.

  • Obiectivul Romaniei: Reducerea deficitului bugetar sub 3% din PIB

Viceguvernatorul BNR a adaugat ca obiectivul Romaniei este acela de a reduce deficitul bugetar sub limita de 3% din PIB a Uniunii Europene "intr-o perioada de cativa ani".

  • Popa: Imprumutul de la FMI a influentat pozitiv evolutia leului

Viceguvernatorul BNR este de parere ca anuntul legat de imprumutul FMI contractat de Romania a influentat pozitiv evolutia monedei nationale si, in plus, a imbunatatit evaluarea riscului legat de tara noastra: "Cred ca leul a reactionat pozitiv la vestile despre pachetul FMI".

"Mare schimbare de directie cred ca este un indicator al unei evaluari mai bune a riscului pentru Romania", a mai spus viceguvernatorul BNR.

Estimarile lui Cristian Popa sunt contrazise, insa, de un sondaj publicat sambata de Reuters. Mai multi analisti straini au declarat, pentru Reuters, ca anticipeaza o scadere puternica a leului in urmatoarele luni, iar la inceputul lunii iulie, moneda nationala ar urma sa se deprecieze pana la 4,37 de lei pentru un euro, ceea ce ar insemna un minim istoric.

Citeste siAnalisti straini: Moneda nationala se va deprecia pana la 4,37 lei/euro la inceputul lunii iulie.