Cea mai mare banca elvetiana, UBS, aflata in mijlocul scandalului privind dezvaluirea datelor unor clienti urmariti de Fiscul american, a interzis printr-o circulara interna consilierilor in gestiunea activelor sa calatoreasca in strainatate.

De la 1 aprilie, acestia iau legatura cu clientii lor americani doar prin telefon sau email, de teama ca, odata punand piciorul in SUA, vor fi arestati si supusi presiunilor justitiei americane de a furniza numele celor care detin conturi la UBS. Masura a fost luata dupa ce unul din consilieri a facut imprudenta sa mearga in America pentru a discuta cu clientii sai.

Urmatorul pas va fi probabil ca, in discutiile telefonice cu clientii, acestia sa fie rugati sa-si ingroase vocea pentru a nu fi recunoscuti, iar emailurile sa fie trimise la adrese fictive pentru a nu-i deconspira in fata autoritatilor SUA.

Una peste alta, partea buna a lucrurilor e ca cei circa 1.000 de consilieri sunt condamnati sa traiasca in Elvetia, ceea ce va doresc si Dvs. Ma intreb insa de ce nu s-ar putea intalni cele doua parti (bancherul si clientul american) intr-un stat tert la o cafea.

Citeste si cometeaza pe Dan Popa's Weblog.