Era util daca cresterile de taxe veneau din 2006, dupa ce trendul de crestere din 2005 se confirma. Dar pentru ca situatia bugetului o permitea, autoritatile au inchis ochii. Acum, cand nu sunt bani, presiunea fiscala creste. Guvernul a ales in prima faza masuri fiscale cu impact social redus (strict ca numar de persoane fizice afectate). Cresterea TVA si a cotei unice ar avea un impact mult mai extins si probabil consecinte sociale mai dure.
Ce inseamna noul sistem de impozitare
Consider ca cele mai importante puncte sunt urmatoarele:
- impozitul va fi de 0,5% din venituri sau 16% din profit sau 6.500 RON/an, care e mai mare. Se aplica la tot ce inseamna servicii (IT, contabili, consultanta), imobiliare, leasing, comert, restaurante.
- Daca exista masini “pe firma”, iar firma nu se ocupa cu taximetrie, leasing, dealer sau activitati conexe nu se mai deduce nimic, nici la impozit pe profit nici la TVA. Se aplica la toate masinile, inclusiv la cele luate in leasing financiar, pentru ratele ramase de la 1 mai 2009 incolo. Tot ce inseamna consumabile/alte servicii/benzina legate de masina au deductibilitate limitata sau 0.
- Statul nu mai permite de facto deductibilitatea fiscala a reevaluarilor contabile.
Nu voi spune daca masurile sunt bune sau rele. Ma voi limita la a spune ce nu e corect.
Tehnic, impozitul pe profit se inlocuiește cu un impozit pe venit, de 0,5% (sau 16% x 3%) exact pe timp de criza, cand firmele au pierderi. Este o decapitalizare a sectorului privat in favoarea bugetului public. Masura este incorecta, pentru ca s-au taxat profiturile dar nu se accepta la deducere pierderile.
Nu este corect ca statul sa taxeze profiturile in timpurile de crestere si sa nu accepte deducerea pierderilor. Lovite vor fi firmele cinstite, care si-au platit impozitul pe profit, dar vad ca acum sunt “obligate” prin lege sa aiba profit.
Nu este corect ca statul sa impoziteze veniturile la preturi curente, mari din cauza inflatiei, dar sa nu permita la deducere cheltuielile la valoarea actuala ci la valoarea istorica, nemajorata cu inflatia. Acest furt de valoare este cel care in anii 1990-2003 a distrus increderea economiei in leu.
Citeste restul articolului si comenteaza pe Economia pe intelesul tuturor.
Da in aia mici care isi platesc impozitele si o sa dea facilitati fiscale le rau platinicii mari.
Distruge micile afaceri de la colt, care chiar daca nu plateau cine stie ce la buget, macar produceau pentru consumul propriu si indirect banii lor ajungeau in sistem. Asa, aia vor inchide sau vor lucra numai la negru. Managerii care isi luau banii pe microintreprideri, probabil vor trece acum pe off-shoruri. Rezultatele vor fi catastrofale pentru buget. Incasari mai mici. Apoi vor fi nevoiti sa mareasca TVA si impozit pe salarii. Are dreptate Mihai Marcu, ne intoarcem in anii 90.
Vor sa plice impozite firmelor care nu au profit? Impozit pe ce? De ce nu ii spun "taxa anuala de functionare"?
Un lucru este cert in ceea ce ma priveste. Am sughitat amar cand prin votul meu PDL-ul a adus PSD-ul la putere. (Am zis ca de vina a fost PNL-ul care l-a tinut in brate pe "barbatul" Tariceanu, ca lui ii place sa fie numai prim-ministru.) Am zis ca asta e, ne facem frate cu necuratu' pana trecem criza. Dar daca ministrii PDL promoveaza astfel de aberatii imi pare rau, dar nu mai stiu cu cine sa votez. In niciun caz nu cu PDL!
Europarlamentare: PDL-ul cu astfel de aberatii, nu! Cu PSD-Severin sau Mircea Pascu? Brrr, sunt de trista amintire! Cu PC-Codrut Seres? Sa se puna pe spionaje si tradari prin Europa? Cu PNL-Norica? Beehh! Sa isi puna nepoata sa voteze in locul ei cand chiuleste, nu? Cu Elena, oricare ar fi ea? Pe bune, m-ar apuca durerile de burta.
Oare de la Noua Dreapta candideaza cineva? :-(
in orice tara civilizata, guvernele incearca sa mentina, daca nu sa scada, fiscalitatea..la noi, e invers.."hai sa-i cocosam pe toti sa ne fie noua bine..sa avem bani de prime, de limuzine, de pensii mari"..hai sa-i terminam pe cei cu afaceri mici, sa aducem monopolul marilor firme, sa aducem poporul la pragul cel mai de jos al saraciei..nu e suficient ca avem atatia someri, atatea datorii la banci, sa-i facem sa ramana fara case si fara chioscul din colt de unde-si luau mancare la pret redus
Au promis reducerea contributiilor catre stat la sanatate, pensii, asigurari. Le-au micsorat doar pentru o luna pentru ca in luna urmatoare sa le mareasca mai mult decat erau inainte de a le micsora.
Vor sa impoziteze pensiile si salariile de la stat mai mari decat venit presedintelui cu 90%. Ca impoziteaza salariile mai treaca-mearga dar sa impozitezi si pensiile mi se pare cel putin absurd avand in vedere ca acei oameni au platit pentru pensiile actuale niste impozite la stat pe vremea cand erau salariati. Daca vor fi dati in judecata de acei pensionari vor pierde si vor plati si daune.
Deducerea TVA-ului la masini si la cheltuielile facute de masini ... inteleg ca nu se vor lega de firmele de taxi dar cei ce fac distributie si ca obiect de activitate ei au comertul ce vor face?Vor inchide taraba si vor pleca acasa si in acest fel statul va pierde odata pentru ca firma aia se va inchide si nu va mai plati nici un fel de taxe, apoi salariatii vor intra in somaj si pe de-o parte nu vor mai plati taxe si impozite de pe salariul lor iar pe de alta parte statul le va da lor bani ca ajutor de somaj. Cu alte cuvinte statul va pierde mult mai mult.
Eu personal am o firma mica si platesc 3% din venituri iar in acest trimestru am de dat vreo 3200 ron TVA si vreo 1080 acei 3% din venit. Daca merg in acest ritm pana la sfarsitul anului noi avea sa zicem aproximativ 4500 ron reprezentand acei 3% din venit si va trebui sa platesc eu diferenta pana la cei 6500 ron impozitul forfetar. Voi mai scoate din buzunar inca vreo 2000 ron. Nu-mi va conveni, voi inchide firma si voi repara la negru calculatoare si tot la negru voi face soft-uri pentru ca statul ma forteaza.
Din cate stiu, orice modificare adusa codului fiscal trebuie dezbatuta public urmand a intra in vigoare dupa 12 luni. Acum de ce minunatul asta de guvern nu tine cont de acest lucru este pentru mine un mare semn de intrebare. Este o mare bataie de joc felul in care guvernantii nu tin cont de prevederile in vigoare si le modifica asa dupa bunul lor plac cum si cand au chef.
Ca o parere personala ... introducerea acestui impozit forfetar nu face altceva decat sa demonstreze incapacitatea actualei guvernari de a tine in frau si de a controla firmele prin uneltele de care dispune, curte de conturi, garda financiara, etc.
In conditiile in care in restul Europei se renunta la acest sistem de impozitare datorita crizei noi, mai inteligenti il introducem.
Ar trebui sa le fie rusine guvernantilor pentru faptul ca ei nu respecta in primul rand legea prin nedezbaterea modificarilor la codul fiscal in regim public asa cum este prevazut si apoi ar trebui sa le fie rusine pentru faptul ca prin masurile lor vor forta o gramada de firme sa declare faliment lasand o gramada de oameni pe drumuri. Ceea ce ei nu inteleg e faptul ca inchizandu-se multe firme vor ramane si fara acea bruma de impozite, taxe, contributii ce le plateau ele si in plus va forta statul sa dea ajutoare de somaj pentru o gramada de oameni.
Facand un calcul am ajuns la concluzia ca prin impozitele si taxele ce laplatesc statului,acesta are peste 50% din firma mea.Cu alte cuvinte eu sunt minoritar la mine in firma. Nasol, o sa o inchid deoarece nu vreau ca eu sa muncesc si statul sa-mi ia peste 50% din munca mea.
Ia mai duceti-va dracului cu FMI-ul vostru cu tot.!!!!!!!!!!! O s-o luati in mana! O sa fiti guvernantii unei economii negre. Cum ati calculat aceste impozite? ati impartit cei 20 mld la numarul microintreprinderilor?
http://www.petitiononline.com/lfr_0206/petition.html
Asta a fost logica? Sa falimentam in lant tot ceea ce era mic intreprinzator?>
dar de ce sa nu - i dam in judecata pentru incalcare art. 4 din codul fiscal???!!!
NU ATACATI sectorul privat.Pe timp de criza AJUTATI-NE ca noi sa putem sustine statul.Nu ne loviti...dati-ne o mana de ajutor pentru ca apoi noi sa ajutam la randul nostru.Din putin se face mult.
Nu va zgarciti acum pentru ca mai tarziu nu veti mai avea de unde lua.
daca is si alte interese, altele decat cele ale omului obisnuit, is sanse sa se schimbe ceva. altfel..... p...
mi-as face o tzara a mea. Se mai baga cineva ?am un pamant pe langa bucuresti.
Am o mica firma de servicii cu care reusesc destul de greu sa ma intretin pe mine si familia si sa traim decent. Profitul il investesc in firma vreau sa ma dezvolt sa imi cresc afacerea. Am o masina personala pe care o folosesc il folosul firmei prin comodat de ce nu pot deduce cheltuielile atata timp cat sunt in folosul firmei? Daca statul imi cere TVA si eu platesc TVa pe tot ca...tul de ce eu sa nu mi-l pot deduce?
Solutia pt mine poate fi destul de simpla. Inchid firma, lucrez la negru, scap de hartoage si batai de cap, raman cu toti banii in buzunar si primesc si somaj de la stat. In acelas timp cumpar si platesc servicii tot la negru chiar mai ieftin si statul pierde a treia oara.
Si acum o intrebare..... Exista impozit pe salar, profit, accize, TVA, impozit pe case terenuri, masini... baniu pt sanatate , pensii, somaj si altele care acum imi scapa....... unde sunt acesti bani...? Sanatate zero, drumuri zero, invatamant zero, asistenta sociala zero. Eu cred ca toti banii se duc in firmele lor care fac afaceri cu statul.... si care incaseaza dar nu presteaza.
De ce nu sunt bani in Romania? e simplu..... Toate resursele vandute, toate marile companii vandute, toate firmele existente incearca sa nu dea bani la stat pentru ca se simt jefuite pt fata, fara pic de sprijin.
Suntem hartuiti si jefuiti de stat.
Solutia... sa facem un nou partid al oamenilor obisnuiti si sa uitam de hotii astia.
Oricum se stie ca romanul e inventiv si va gasi o cale sa evite legea, si nu in loc sa "curete piata" o stica mai rau.
Ar trebui ca toate legile sa fie votate de romani. Macar prin SMS ca la Eurovision si tot ar vedea ca voturile si idealurile romanilor nu sunt acelea cu ale lor, oamenii care, se zice, ne reprezinta pe noi. Se reprezinta pe ei insisi si averile lor. Nu mai au unde sa bage mana, ca s-a golit sacul si hai sa dam cu pietre poate pica merele din pom. O sa prapadeasca si ultimul lucru bun care a mai ramas in tara asta. Iesiti in strada, nu-i lasati sa decida ei in locul nostru, nu pentru deciziile astea au fost votati !
Practic, idiotul asta, distruge orice urma de concurenta de pe piata, firmele mici fiind obligate sa-si inchida activitatea din lipsa fondurilor.
O firma cu 5 angajati produce peste 12.000 euro (cifra de afaceri pe an) pentru care ar trebuie sa plateasca aceasta taxa fixa de 1000 de euro + impozitul pe profit + impozitul si restul darilor pentru angajati. Odata cu noua ordonanta de urgenta vor fi limitate si cheltuielile care sunt deduse pe firma (daca ai o firma de IT si o masina in leasing, ratele pe care le ai de la 1 Mai 2009 nu vor mai putea fi scazute pe firma, cum dealtfel nici carburantul folosit), ceea ce inseamna automat un profit mai mare care impozitat aduce mai multi bani la stat.
KKt-ul asta de stat condusi de curvele astea vor castiga datoriile marilor companii de pe spatele firmelor mici care vor dispare la un moment dat. Ideea de libera piata va dispare si va apare conceptul de monopol in care fiecare va face cum il taie capul pentru ca detine monopolul. Ce politica de piata, ceea ce face tampitul asta de Pogea se numeste piata cu monopol. Vom fi obligati toti sa muncim pentru altii (cei care detin monopolul) platiti la cat vor acestia.
Rata somajului, parerea mea, va ajunge in 2 ani de zile la 20% (asta e o previziune fericita). ganditi-va doar ce insemana ca 50% din firmele cu 5-6 angajati sa-si inchida activitatea in acesti 2 ani. Vor fi cateva sute de mii de someri in plus in 2010, someri pe care statul ii plateste cu un nimik. Mai mult de atat, actuala ordionanta ne va aduce in prag de faliment pe toti, indatorati si cu 20 miliarde de euro la FMI.
2. - O alta greseala este reprezentata de faptul ca acest guvern se raporteaza la date din ani trecuti iar cifrele din anul acesta lasa mult de dorit si firmele nu merg deloc bine iar in loc de impozite in plus ar fi fost mai bine sa ne ajute.
3. - Calcul simplu : la o cifra de afaceri de 100.000 euro impozit forfetar = 2000 euro. in vechiile conditii ar fi insemnat profit de 50.000 lei la o cifra de afaceri de 400.000 lei in conditiile in care ti-ai platit totul la timp m-as mira sa mai ramana 50.000 lei profit, adica o marja neta de profit de 12 %.
4. - Cred ca statul ar trebui sa nu se mai raporteze la tari din UE si la baza lor de impozitare atata vreme cat in Germania sau Austria sau Franta dobanzile nu depasesc 5 % in timp ce la noi incep de la 20 % dobanda pentru creditele firmelor. Daca as accesa un credit cu 10 % dobanda as plati bucuros impozitul forfetar.
5. - De bine de rau chiar si in aceste conditii firmele mici inca pastreaza oamenii la munca si statul ar trebui sa inteleaga ca atata vreme cat acestia raman angajati nu sunt o povara pe bugetul de stat dar se pare ca acest guvern nu vedee aceasta parte plina a paharului.
D-nul Pogea poate nu stie ca noi cei care comercializam tigari avem o cifra de afaceri uriasa din cauza pretului tutunului , dar adaosul comercial este de aproximativ 5% din cauza pretului maximal , deci chiar daca rulam multi bani nu avem cum sa avem un profit mare pt.ca nu ne lasa tot ei , nu pt.ca nu vrem noi. Si din acel urias 5% adaos comercial mai platim si TVa , si impozit , si salariati , si contributii salariale , si chirie , si gaz, si curent , si combustibil, si contabil etc. Si sa nu uitam ca 70% din totalul tigarilor sin Romania sunt comercializate in magazinele mici , pt.ca nimeni nu sta la rand intr-un supermarket sa-si i-a un pachet de tigari.
acest guvern, pregateste cea mai mare lovitura si implicit, iesirea unilaterala din criza mondiala !!!???si anume :
impopzitul forfetar pe salarii !!
adica, ai- n-ai salariu, platesti impozit la stat !!??
cat vei plati ??
n - are importanta !!, din moment ce plateste toata lumea !!
iata ca d - l obama, mai are de invatat cu privire la criza !!
si chiar daca nu am activitate de ce sa inchid firma ? am facut-o pe banii d-lui Pogea? nu ! am facut-o pe banii mei pt.ca poate am sperat ca moare matusa-mea Tamara si mostenesc niste bani sa-mi fac o afacere, dar uite ca nu a murit asa ca mai trebuie sa astept pana imi incep activitatea. Dar am speranta ca moare d-nu Pogea inaintea matusii mele , si poate si d-nu Boc .
Si daca as incepe acum activitatea la care m-am gandit, cu impozitul asta ma las pagubasa, pentru ca nu stiu sigur cum o mearga si nu pot sa-mi permit sa platesc daca nu obtin profit.
Astia sunt niste criminali, o sa ingroape orice initiativa, cine dracu mai face firma daca din start trebuie sa plateasca 500 de euro anual doar pentru a exista ca firma?
Sper sa se trezeasca la realitate si sa abroge actul criminal.
dar sa va zic. am depus pana acum 2 proiecte pe fonduri structurale unul a picat ca nu erau fonduri iar la cel din dec 2008 la masura 121 nu s-au dat rezultatele dar probabil din lipsa de cofinantare nu se aproba nimic, deci platim tva la stat , platim taxe si impozite si cand e vorba de ajutoare legale, subventii si alte taxe ce trebuiesc returnate nu se face nimic. daca eu ajut statul el pe mine de ce nu ma ajuta? unde se duc toti acesti bani?
poate cineva sa raspunda? pe ei ii controleaza cineva?
ce viitor sa mai aiba firmele din romania?
am pus contoar la gaze,la apa.la energie electrica pentru a plati ce consum si cand colo apare forfetar la impozit.
este culmea aberatiei.
numai o minte ciudata poate gandi asa.
atunci,daca platim, impozit pe pirdere,si statul sa plateasca imozit pe neghiobie,deoarece bugetul pe anul 2009 care prevede deficit
suntem de la inceput considerati evazionisti fara sa se ami aplice prezumtia de nevinovatie
culmea,este constitutional conform curtii
rusine,de trei ori rusine.
sa va duceti la tata pe lumea ailalta sa-i spuneti si lui ca este mai bine acum decat inainte de 89
sa ne spuneti si noua binele de acum ca nu se vede nicaieri,nici in economie,nici pe partea sociala
ala avea si nu dadea iar voi nu aveti dar promiteti
iarasi rusine,de trei ori rusine
numai asa s-ar mai putea indrepta treburile.
daca nu trebuie sa fugim de aici
cred ca e randul celor de la romania mare
sa-si incerce norocul
trebuie sa organizam un control la guvern din partea puplicului.de ce nu mai are statul bani unde-s hotilor.
Pai eu muncesc ca sa platesc la stat cand eu sunt pe pierdere? Nu e corect!
Vreau sa cred intr-o Romanie mai buna! Hai Romania!