Comitetul National pentru Stabilitate Financiara (CNSF) a avut luni o sedinta ordinara in care au fost analizate principalele masuri adoptate in ultima perioada pe linia intaririi stabilitatii financiare la nivel national si international. Astfel, membrii CNSF au analizat conditiile aranjamentului financiar multilateral preventiv convenit de Romania cu FMI, UE, BM si BERD si au fost discutate propunerile de reforma a supravegherii financiare in UE.

Membrii CNSF au dezbatut, totodata, rezultatele intalnirii G20 de la Londra, cu precadere cele privind intarirea supravegherii financiare si sporirea rolului institutiilor financiare internationale, se arata intr-un comunicat al BNR.

La aceasta intalnire au participat Mugur Isarescu - guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei si presedinte al CNSF, Bogdan Dragoi - secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice, Gabriela Anghelache - presedinte al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, Angela Toncescu - presedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor si Mircea Oancea - presedinte al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

CNSF a fost infiintat in anul 2007, in vederea alinierii Romaniei la cerintele Uniunii Europene referitoare la managementul crizei financiare, care constau, printre altele, in crearea la nivelul fiecarui stat membru al Uniunii Europene a unui comitet national permanent, cu participarea tuturor autoritatilor de supraveghere a sectoarelor sistemului financiar si a ministerului finantelor. Astfel, acest comitet a luat fiinta in baza Acordului pentru cooperare in domeniul stabilitatii financiare si al gestionarii crizelor financiare, semnat la data de 31 iulie 2007.

Obiectivul central al Comitetului consta in asigurarea stabilitatii sistemului financiar, prin promovarea unui schimb de informatii permanent si eficient intre autoritatile membre, precum si prin evaluarea, prevenirea si, dupa caz, gestionarea situatiilor de criza financiara la nivelul institutiilor financiare individuale, a grupurilor financiare sau a pietei financiare in ansamblu.