Emil Boc, despre adoptarea euro mai devreme de 2014: "Daca va fi posibil sa putem devansa ar fi foarte, foarte bine"
Fragment din interviul acordat Radio Romania Actualitati (sursa www.gov.ro)
Realizator: Presa citeaza astazi un responsabil al FMI sugerand ca aderarea mai rapida la euro ar scuti din problemele create de criza economica. Se pune problema in acest fel ?
Emil Boc: Eu cand am pus in discutie ca o idee devansarea lui 2014 ca aderare la moneda euro, eu am fost ironizat spunand ca nu stiu ce vorbesc. Acum se ajunge la ceea ce am spus. Cu cat Romania ajunge mai repede in zona euro cu atat este mai bine pentru toata lumea. Si pentru romani si pentru economie.
Realizator: Credeti ca este realista devansarea termenului ?
Emil Boc: Eu deocamdata vorbesc de 2014. Nu stiu cum evolueaza aceasta criza economica, nu stiu exact ce impact va avea pe formatul macroeconomic, dar ar fi ideal sa ajungem in zona euro mai repede, pentru ca economiile care au moneda euro sunt protejate din toate punctele de vedere. Ganditi-va numai la ceea ce inseamna returnarea imprumuturilor. Una este sa ai de returnat un imprumut unde platesti o rata de 300 de euro pe luna la un curs de 4 lei sau alta este sa returnezi la 6 lei sau la mai mult. Va dati seama ca toata economia se duce din decor.
Realizator: Celelalte voci spun ca ar creste toate preturile.
Emil Boc: Nu. Nu este o legatura directa intre acest lucru.
Realizator: Ca asa s-ar fi intamplat in toate tarile care au intrat in zona euro.
Emil Boc: Nu. Nu este o legatura directa intre acest lucru, iar economia care este fundamentata pe euro beneficiaza de ceea ce majoritatea tarilor din UE au ca stabilitate macroeconomica. Eu cred ca orizontul nostru trebuie sa fie de a indeplini in 2014 aderarea la moneda euro.
Realizator: In niciun caz mai tarziu.
Emil Boc: In niciun caz mai tarziu. Si daca va fi posibil sa putem devansa ar fi foarte, foarte bine. Obiectivul Guvernului este sa poata face pasii necesari.
Realizator: Am putea indeplini criteriile de performanta economice ?
Emil Boc: Aici inca astept sa vedem cum se misca economia in aceasta criza mondiala pentru ca sunt niste conditii standard pe care trebuie sa le indeplineasca orice tara ca sa poata intra in zona euro. Aceste lucruri depind si de modul in care aceasta criza economica mondiala se va sfarsi mai repede sau mai tarziu. Acum, in gluma fie spus, vad ca sunt foarte multi analisti care dau solutii cum sa iesim din criza. Intrebarea mea este: "Unde au fost atunci cand a aparut criza si nu au prevenit-o?".
Pentru ca acum sunt foarte multi care dau solutii la boala, dar nu au fost in stare sa prevada boala. S-a discutat la nivelul CE o asemenea teza cand foarte multi lideri de stat erau oarecum ingrijorati de tot felul de previziuni unele mai negative decat altele din partea unor agentii, structuri care nu au fost in stare sa prevada. Dar acum sunt foarte buni specialisti in evaluarea modului cum sa depasim criza. Daca am avea o solutie unica de rezolvare a crizei fiti sigur ca ar aplica-o toata lumea si ar fi una castigatoare.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Mare om, dom`le!
Ce urmeaza? "Daca nu va fi bine, va fi rau"? ":Iarna nu-i ca vara"? Aaa, asta apartine genialului carmaci.
Si acum bateti-va in continuare joc de Boc, fiindca desigur ca se vor impune masuri dure de disciplina financiara si evazionistilor pasionati ,care nu inteleg ca doctrina Tariceanu " Fura si lasa-i si pe altii sa fure", e o crima economica si politica !
"nu stiu"... "nu stiu"... "eu cred"... "daca va fi posibil"... "astept sa vedem".
restul e de prisos.
Creditele vor deveni mai ieftine, iar fondurile structurale nu vor mai fi afectate de fluctuatiile in rata de schimb euro/leu.
Eu spun sa ne trezim odata si sa intram, daca este posibil acum, in zona Euro, chiar daca puterea unor domni de la Banca Nationala va mai scadea un pic