Agentia de evaluare financiara Fitch a coborat miercuri cu cate o treapta calificativele creditelor pe termen lung in valuta si moneda locala si ratingurile creditelor pe termen scurt in valuta pentru Estonia, Lituania si Letonia, ultima ramanand cu un calificativ fara recomandare de investitii, informeaza NewsIn.

Fitch plaseaza acum Letonia sub nivelul de investment garde, cu un rating 'BB+'. Ratingurile creditelor pe termen lung in valuta ale Estoniei si Lituaniei sunt acum 'BBB+', respectiv 'BBB'. Perspectivele raman negative.

Fitch a coborat de la 'A-' la 'BBB+' ratingul de credite pe termen lung in valuta al Estoniei , de la 'A' la 'A-' ratingul de credite pe termen lung in moneda locala si de la 'F1' la 'F2' ratingul de credite pe termen scurt in valuta. Plafonul de tara a fost coborat de la 'AA-' la 'A+'.

Pentru Letonia, Fitch a coborat de la 'BBB-' la 'BB+' ratingul de credite pe termen lung in valuta, de la 'BBB' la 'BBB-' ratingul de credite pe termen lung in moneda locala si de la 'F3' la 'B' ratingul de credite pe termen scurt in valuta. Plafonul de tara a fost coborat de la 'A-' la 'BBB'.

In cazul Lituaniei, Fitch a coborat de la 'BBB+' la 'BBB' ratingul de credite pe termen lung in valuta, de la 'A-' la 'BBB+' ratingul de credite pe termen lung in moneda locala si de la 'F2' la 'F3' ratingul de credite pe termen scurt in valuta. Plafonul de tara a fost coborat de la 'A+' la 'A'.

Coborarea ratingului Letoniei reflecta deteriorarea perspectivelor economice si riscurile mari de derapaje economice, dupa acordul de 7,5 miliarde euro incheiat in decembrie cu Fondul Monetar International (FMI), cu Uniunea Europeana (UE) si cu alti creditori internationali.

Retrogradarea Estoniei si a Lituaniei reflecta, de asemenea, deteriorarea perspectivelor economice, fapt ce va accentua presiunile asupra politicilor macroeconomice.

De asemenea, indica vulnerabilitatea la evolutii negative in Letonia, unde riscurile s-au intensificat, prin intermediul a trei canale: comert, proprietatea comuna a sistemului bancar si increderea in monedele locale si in sistemul bancar.

Desi deprecierea monedei letone nu este principalul aspect accentuat de Fitch, aceasta ar putea creste presiunile asupra valutelor din Lituania si Estonia.

Fitch prevede ca economia Letoniei se va comprima cu 12% in 2009, facand mult mai dificila pentru guvern atingerea tintei de deficit bugetar de 4,7% din produsul intern brut (PIB), tinta stabilita pe baza unei comprimari economice de 5%. Fitch prevede ca deficitul bugetar s-ar putea adanci in acest an la 10% din PIB.

Dupa o perioada de boom economic, cu ritmuri de crestere ce au depasit chiar 10%, economiile celor trei state baltice sufera in prezent o recesiune severa, cea mai grava situatie fiind in Letonia, care a fost nevoita sa apeleze la un ajutor de urgenta de la FMI si CE, in schimbul acceptarii unor conditii drastice legate mai ales de reducerea cheltuielilor publice.