Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Acord de principiu de la FMI

Romania a primit acordul de principiu din partea FMI privind finantarea externa. Finalizarea documentului se va face dupa ce guvernul va aproba sambata Ordonanta de Urgenta privind rectificarea bugetara si modificarea Codului Fiscal. Astfel, Fondul va putea lua in discutie in 4 mai acordul cu Romania, a declarat premierul Emil Boc.

Pogea catre micii patroni: inchideti daca nu puteti plati nici macar 500 de euro la stat

PSD si PD-L au cazut de acord asupra introducerii impozitului forfetar pentru a creste veniturile bugetare. In schimb, nu vor fi afectate pensia minima, salariile bugetarilor, si nu vor fi facute reduceri in invatamant. Impozitul forfetar va fi aplicat diferentiat, dupa formula stabilita in discutiile guvern-patronatele. Cea mai mica valoare a sa este echivalenta cu 500 de euro, pentru firmele cu o cifra de afaceri mai mica de 12.000 euro. Ministrul Finantelor le-a spus micilor patroni nemultumiti ca, daca nu pot plati nici macar 500 euro anual la stat, mai bine inchid afacerea.

Guvernul limiteaza leasing-ul auto: deducerea TVA permisa doar pentru un numar restrans de activitati

Guvernul nu renunta la eliminarea dreptului de deducere a TVA la achizitionarea de masini, insa introduce o serie de exceptii. Aceasta, in pofida protestelor dealerilor si importatorilor auto care au amenintat ca isi vor inchide afacerile din Romania pentru ca decizia i-ar duce in faliment. Este permisa deducerea TVA pentru anumite activitati precum: taximetrie, scoli de soferi, paza si protectie sau curierat. Masura este inclusa in noul proiect de modificare a Codului Fiscal si ar urma sa fie valabila de la 1 mai si pana la sfarsitul anului viitor.

Reducere semnificativa a deficitului comercial

Deficitul comercial s-a redus cu peste 51% in februarie, fata de aceeasi perioada din 2008. Aceasta dupa ce importurile au scazut cu peste o treime, iar exporturile s-au redus cu mai mult de un sfert. Declinul se manifesta pentru a patra luna consecutiv. Reducerea deficitului comercial a fost una din tintele Bancii Nationale, insa analistii spun ca ca scaderea consumului intern peste nivelul de acum poate incepe sa creeze probleme.

Preturile apartamentelor vechi au scazut, dar nu atat de mult cat vor cumparatorii

Pretul apartamentelor vechi din Capitala a scazut cu peste 340 de euro pe metru patrat in primele trei luni ale anului. Astfel, potrivit unui studiu al portalului imobiliare.ro citat de NewsIn, preturile pentru apartamentele cu doua camere au coborat la aproximativ 1.500 euro pe metru patrat. Aceasta in timp ce, anul trecut erau de aproape 1.900. Studiul arata insa ca preturile continua sa se mentina la un nivel mai ridicat fata de asteptarile pietei.

Dupa doua zile de depreciere, leul isi reia cresterea

Leul s-a intarit puternic ieri. La cursul oficial moneda nationala a atins paritatea de 4,16 pentru un euro. Pana la sfarsitul sedintei de tranzactionare insa, leul si-a accelerat aprecierea pana la 4,13 unitati pentru un euro. Fata de dolar leul a castigat peste 3 bani pana la 3,13. Pe plan international, euro a scazut in fata monedei americane dupa publicarea in SUA a unor indicatori economici mai buni decat estimarile.

Verde pe pietele bursiere. Crestere istorica a SIF-urilor la BVB

Bursele americane au inchis, aseara, in crestere importanta, peste 3%, dupa ce banca Wells Fargo anuntase un profit estimat record pentru primul trimestru: 3 miliarde de dolari. Verde si pe toate pietele bursiere europene. Actiunile celor mai mari companii europene au urcat cu doua procente, inaintea unui week-end prelungit din cauza Pastelui catolic. Pe bursa de la Bucuresti s-a inregistrat cea mai mare crestere din istorie a actiunilor societatilor de investitii financiare: aproape 15% intr-o singura zi. Investitorii au fost impulsionati de faptul ca SIF Oltenia a vandut catre Ford pachetul de actiuni pe care îl avea la Automobile Craiova.

ING isi va consolida afacerile din Romania

Cel mai mare grup olandez de servicii financiare, ING, a anuntat ca vinde o parte din activele globale in speranta ca va obtine 8 miliarde de euro. In octombrie 2008, guvernul olandez a sprijinit institutia cu 10 miliarde de euro. Grupul intentioneaza insa sa-si consolideze afacerile din sectorul bancar din Romania, Polonia si Turcia.

S-a redus declinul pietei auto europene

Anomalie de criza. In Marea Britanie, dealerii vor sa-si reduca neaparat stocurile astfel incat unele masini noi sunt mai ieftine decat cele rulate. Cotidianul Financial Tiems scrie ca reducerile nu pot dura la nesfarsit. Unii producatori ca Ford, Volkswagen si Seat au ridicat pretul masinilor noi cu 3%, pentru a-si imbunatati profitul. Pe de alta parte, potrivit unor date ale companiei de cercetare Global Insight, declinul vanzarilor pe pietele auto din Vestul Europei s-a redus la 8% în luna martie, fata de 18% în februarie. Si aceasta datorita primelor de casare oferite de autoritati.

Masuri radicale in Germania in lupta impotriva crizei financiare

In Germania, autoritatile vor sa infiinteze o banca toxica pentru ca statul sa poata prelua credite neperformante de sute de miliarde euro. Astfel, presiunea asupra bilanturilor contabile ale bancilor ar fi mai mica, iar creditarea s-ar putea relua mai usor, scrie Reuters. Pana acum doar Irlanda, una dintre cele mai afectate tari din Europa, a adoptat modelul bancilor toxice, pentru a prelua active de circa 90 miliarde de euro.

Agenda economica a zilei:

Institutul National de Statistica anunta datele privind inflatia din luna martie

Date pe luna martie privind nivelul consumului in SUA