Guvernul german a demarat joi preluarea bancii Hypo Real Estate, grav afectata de criza financiara, in scopul de a stabiliza pietele financiare, potrivit AFP. Autoritatile de la Berlin, prin intermediul Fondului de salvare a sistemului bancar, SoFFin, au oferit actionarilor bancii 1,39 euro pe actiune, adica aproximativ 290 milioane de euro.

Reprezentantii SoFFin au anuntat intr-un comunicat ca aceasta actiune reprezinta o oferta de preluare voluntara a Hypo Real Estate, precizand ca detalii cu privire la aceasta oferta vor fi oferite "in cateva zile, dupa aprobarea acesteia" de catre autoritatea de reglementare in domeniu.

Autoritatile germane intentioneaza sa achizitioneze toate actiunile in circulatie ale Hypo Real Estate Bank, insa nu au stabilit si un nivel minim de acceptare.

Aceasta actiune are scopul de a "stabiliza piata financiara din Germania", autoritatile temandu-se ca un colaps al institutiei ar putea avea efecte la fel de daunatoare precum falimentul din septembrie al bancii americane de investitii Lehman Brothers.

Germania a adoptat recent o controversata lege care sa permita statului nationalizarea Hypo Real Estate Bank, chiar si prin forta daca este necesar, insa doar in ultima instanta. Aceasta lege ar permite Berlinului sa preia actiunile investitorului american Christopher Flowers, care conduce un consortiu ce controleaza 24% din capitalul Hypo Real.

In prezent, statul detine 8,7% din actiunile Hypo Real, banca ce a primit pana in prezent ajutoare de peste 100 miliarde de euro pentru a scapa de faliment.

Banca a raportat in 2008 pierderi de 5,46 miliarde euro.