Economia Romaniei se va contracta cu 4% in acest an, iar deficitul bugetar va urca la 5% din PIB, de la 4,8% in 2008, se arata intr-un raport al UniCredit. Astfel, analistii institutiei estimeaza un produs intern brut (PIB) de 124,2 miliarde de euro in acest an, fata de 136,9 miliarde de euro in anul anterior.

Vulnerabilitatile Romaniei si expunerea la criza financiara mondiala au devenit evidente prin scaderea accelerata a produsului intern brut din ultimul trimestru al anului trecut, se arata in raport. Consumul privat a inregistrat o contractie severa, mai arata analistii UniCredit, acesta fiind afectat de conditiile mai stricte de creditare, cresterea somajului, temerile privind securitatea locurilor de munca si temperarea ritmului de crestere a salariilor.

"Consumul privat isi va pierde in acest an rolul de motor de crestere economica si va ramane pe teritoriu negativ pe tot parcursul anului 2009. In linie cu trendul global, scaderea din luna ianuarie a productiei industriale si a exporturilor vor persista in prima jumatate a acestui an", scrie in analiza institutiei bancare.

Mai mult, cresterea sectorului constructiilor a incetinit semnificativ in ianuarie si este anticipata continuarea scaderilor in acest sector. Analistii sunt de parere ca implementarea de catre Guvern a proiectelor de infrastructura si a proiectelor de investitii strategice sustinute din fonduri UE vor fi cruciale pentru ca economia Romaniei sa revina pe crestere in 2010.

In acelasi timp, UniCredit estimeaza ca deficitul de cont curent va continua sa scada, urmand ca la finele acestui an sa fie de 10,8 miliarde de euro, adica 8,7% din PIB. La sfarsitul anului trecut, Romania inregistra un deficit de cont curent de 12,3% din PIB.

Conform raportului, inflatia se va mentine in acest an peste intervalul tintit de BNR, de 3,5% +/-1%. "Inflatia din primele doua luni ale anului a fost peste asteptari, eliminand orice sansa ca la finele anului sa se cifreze sub intervalul tintit. Aceasta, impreuna cu deprecierea leului si cresterea taxelor la tutun ne fac sa credem ca rata anuala a inflatiei va fi de 5,4% in 2009", arata analistii.