Premierul japonez Taro Aso a anuntat oficial vineri un nou pachet de stimuli economici, in valoare de 150 miliarde de dolari, destinat revigorarii celei mai mari economii asiatice, care se indreapta spre cea mai grava recesiune din ultimele decenii, potrivit AFP. Pachetul, care ajunge la 3% din PIB, prevede fonduri pentru generare de energie verde, asistenta medicala, sprijinirea pietei muncii si promovarea culturii si a turismului.

"In prezent punem in aplicare o politica ferma, sub forma unor masuri economice anti-criza, pentru a proteja mijloacele de trai ale populatiei. Primul nostru obiectiv este de a preveni prabusirea economiei. Un alt obiectiv este de a da oamenilor un sentiment de securitate", a declarat Taro Aso.

Acest program, care trebuie supus aprobarii Parlamentului, este parte a unui pachet mai are de masuri, de aproximativ 570 miliarde de dolari.

Scaderea cererii mindiale de automobile, masini si produste tehnologice fabricate in Japonia au facut ca economia statului asiatic sa se indreapte spre cea mai grava recesiune de la al Doilea Razboi Mondial.

Economia Japoniei s-a comprimat cu 3,2% in perioada octombrie-decembrie, acesta fiind cel mai rapid ritm de scadere de la criza petrolului, in 1974. Economistii sunt de parere ca este posibil ca scaderea sa continue si in prima jumatate a acestui an.