De mai mult de o luna, bursele din intreaga lume cresc sustinut, iar intrebarea care se pune in acest moment este daca aceste cresteri reprezinta doar un trend minor de crestere in interiorul unui trend major de scadere, sau minimele atinse la inceputul anului au devenit istorie, iar in urmatoarea perioada, bursele fie se vor stabiliza la nivelele actuale, fie isi vor continua cresterea.

Nimeni nu poate prezice viitorul, insa astazi m-am hotarat sa fiu optimist si sa va ofer 10 motive pentru care, atat bursa romaneasca cat si celelalte burse importante la nivel mondial vor continua sa creasca:

1. Romania - impactul crizei la nivel psihologic s-a mai atenuat iar romanii au inceput sa se obisnuiasca cu stirile negative.

2. Romania - perceptia investitorilor in ceea ce priveste economia romaneasca s-a imbunatatit in ultima perioada, iar principalul motiv a fost incheierea acordului cu FMI si UE.

3.Romania - in perioada ianuarie-februarie, sentimentul negativ a atins nivelul maxim la bursa si prin urmare, indicele BET a pierdut 35% iar BET-FI 37% comparativ cu inceputul anului. Lucrurile s-au schimbat radical in ultimele 5 saptamani astfel ca in aceasta perioada, BET a crescut cu 52% iar BET-FI cu 103% (!!!). In acest moment, BET se afla cu doar 1% sub nivelul inregistrat la inceputul anului iar BET-FI este cu 27% peste. Din punctul meu de vedere, exista o probabilitate de 80% ca minimele din februarie sa devina istorie (am anticipat aceasta crestere in urma cu o luna).

4.SUA - New York Times a facut publice rezultatele stress testului la care a fost supus sectorul bancar american iar concluzia este ca acesta sta mai bine decat se credea initial (detalii aici). In plus, Wells Fargo, banca ce a cumparat Wachovia cu ceva timp in urma, a raportat un profit de $3 miliarde in primul trimestru, mult peste estimarile analistilor. Acest lucru a imbunatatit perceptia investitorilor asupra sectorului bancar american.

5.SUA- deficitul comercial a scazut abrupt in ultimele luni in special pe fondul scaderii importurilor. Reducerea acestui deficit va avea o contributie pozitiva asupra PIB-ului SUA in sensul ca ii va atenua scaderea. Aviz amatorilor - pana in 2008, deficitul comercial al Romaniei avea un puternic impact negativ asupra PIB-ului iar daca in 2009 deficitul extern se va reduce la jumatate, si impactul negativ al exportului net se va injumatati (mai multe despre starea economiei americane gasitiaici).

6.SUA - bursa de la New York a marcat a cincea saptamana consecutiva de crestere iar vocile care vorbesc despre continuarea trendului pozitiv se inmultesc pe zi ce trece. Urmatoarele doua saptamani vor fi critice pentru ca in aceasta perioada, companiile americane isi publica rezultatele aferente T1 09 iar daca aceste rezultate vor dezamagi, lucrurile se complica.

7.Mondial - unul dintre cei mai buni indicatori ai evolutiei activitatii economice il reprezinta fluctuatia preturilor materiilor prime. In aceasta saptamana, pretul cuprului a atins maximul ultimelor 5 luni, pretul platinei se afla la cel mai inalt nivel din ultima jumatate de an iar pretul barilului de petrol a crescut cu peste 40% de la minimul inregistrat la inceputul anului. Pretul materiilor prime fluctueaza in functie de evolutia cererii: in ultimii doi ani, cererea a scazut datorita crizei si prin urmare, au scazut si preturile. Prin analogie, cresterea actuala a preturilor semnaleaza daca nu o crestere a cererii, macar o stabilizare a acesteia.

8.Mondial - scaderea dobanzilor de referinta si miile de miliarde de dolari pe care guvernele din intreaga lume le-au injectat in economie incep sa produca efecte. In mod normal, efectele unor asemenea masuri devin vizibile cu o intarziere de 6-12 luni iar in urmatoarea perioada, ne putem astepta ca pe fondul acestor ajutoare guvernamentale, economiile sa se stabilizeze. Exemplu simplu: ce se intampla pe piata auto germana unde, datorita programului rabla, este foarte probabil ca in acest an vanzarile sa ajunga la un maxim istoric. Iar programul nemtilor vor ajuta si Dacia, mascand astfel lipsa de actiune a Guvernului roman in ceea ce priveste ajutarea industriei auto.

9.Mondial - bursele anticipeaza evolutia economiei iar intr-un studiu efectuat pe indicii DJIA si S&P500, s-a concluzionat ca evolutia acestora in ultima suta de ani a anticipat cu o medie de sase luni iesirea economiei americane din criza. In 2009, acest lucru va insemna ca SUA vor avea crestere economica pozitiva in ultimul trimestru al acestui an.

10. Mondial - evolutia pietelor bursiere este in cea mai mare parte impredictibila. Profesorul Jeremy Siegel a analizat toate marile miscari care au avut loc pe bursa americana in ultimii doua sute de ani iar in 75% din cazuri, nu a putut gasi nici o explicatie rationala a miscarilor bursei (cresteri sau scaderi de amploare). Din aceasta perspectiva, vanarea minimelor de catre longeri si a maximelor de catre shorteri este vanare de vant.

Spuneam ca sunt optimist de felul meu (iar cei care ma citesc constant stiu asta deja) si intotdeauna caut sa vad partea buna a lucrurilor. Personal, cred ca ne aflam foarte aproape de momentul in care economia mondiala se va stabiliza iar vestile proaste se vor mai rari in urmatoarele doua trimestre. Este foarte probabil ca punctul de maxim al crizei sa fi fost atins deja iar in aceste conditii, desi nu vom putea vorbi prea curand de o crestere a economiei mondiale, vom putea vorbi insa despre incetinirea semnificativa a ritmului de scadere (aicigasiti o alta perspectiva).

Totusi, comparand nivelul actual al indicilor bursieri cu maximele inregistrate in 2007, vedem cat de mult mai au bursele de recuperat pana cand investitorii vor ajunge din nou pe plus.

Dar drumul spre noi maxime incepe cu aceasta crestere.

PS: bineinteles, pesimistii pot gasi cu usurinta 10 motive pentru care bursele vor inregistra noi minime in perioada urmatoare. Timpul ne va spune cine a avut dreptate.

Nota: acest articol nu reprezinta o recomandare de a cumpara sau a vinde actiuni. Bursele pot creste in perioada urmatoare dar la fel de bine pot sa si scada. Nimeni nu poate spune cu siguranta ce se va intampla.

Citeste si comenteaza pe Khris.ro.