Zimbabwe nu va mai folosi moneda nationala pentru cel putin un an, in contextul in care statul incearca sa recladeasca economia, despre care multi spun ca a fost distrusa de presedintele Robert Mugabe, scrie un ziar de stat, citat de Reuters.

Statul african a permis utilizarea mai multor monede straine, din ianuarie 2009, pentru domolirea unei hiperinflatii care a lasat dolarul zimbabwian aproape fara valoare.

In luna februarie, Banca Centrala din Zimbabwe (BCZ) a facut a treia reforma monetara din ultimii trei ani, taind 12 zerouri din moneda nationala, dolarul zimbabwean (ZW$). In ultimii ani, cu acceptul presedintelui Robert Mugabe, Guvernatorul BCZ Gideon Gono, a ordonat tiparirea unei cantitati uriase de bani, actiune care a facut din Zimbabwe statul cu cea mai mare inflatie din istorie, depasind hiperinflatia din Ungaria anilor `45-46.

Rata inflatiei din Zimbabwe era in februarie de 231000000 % (douasutetreizecisiunumilioane la suta), dar analistii locali o estimeaza la un miliard la suta. Guvernul a prezentat in urma cu cateva zile bugetul pe 2009, acesta ridicandu`se la 1,5 miliarde euro. Rata somajului a urcat la 94%, peste 7 milioane de localnici fiind dependenti de ajutoarele alimentare venite din afara tarii.