Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Deficitul bugetar a urcat la 1,54% din PIB

Niciun semn in privinta redresarii economiei dupa primul trimestru. Deficitul bugetar s-a adancit pana la 1,54% din PIB la sfarsitul lunii martie, de la 0,63% dupa primele 2 luni ale anului, a declarat pentru NewsIn, un oficial din Ministerul Finantelor. Astfel, deficitul bugetului general consolidat a ajuns la sfarşitul primului trimestru la 8,2 miliarde lei. Incasarile la buget au scazut cu 6,9%. În aprilie, autoritatile mizeaza insa pe diminuarea deficitului, ca urmare a platilor care se vor face pe impozitul pe profit din primul trimestru, a mai spus sursa citata. Nu se stie insa cate societati au avut profit.

Impozitul forfetar creste evaziunea fiscala, cred expertii in fiscalitate

Guvernul nu se asteapta la probleme in cazul acordului cu FMI intrucat a respectat cuvant cu cuvant prevederile convenite in privinta rectificarii bugetare si a ordonantei privind sporurile bugetarilor. Probleme ar putea aparea insa odata cu aplicarea de la intai mai a impozitului forfetar. Expertii in fiscalitate estimeaza ca evaziunea fiscala va creste si ca vor fi gasite noi metode de a ocoli legea. In cazul microintreprinderilor este de asteptat ca o mare parte dintre patroni sa-si treaca activitatea pe persoana fizica autorizata, domeniu care nu este afectat de impozitul forfetar, deocamdata. Expertii mai estimeaza ca in domeniul prestarilor de servicii se va lucra din ce in ce mai mult la negru. Pentru marile afaceri este de asteptat ca acestea sa se mute in tari mai permisive din punct de vedere fiscal: de exemplu in Bulgaria unde se plateste cel mai mic impozit pe venit. Sunt deja exemple cand materia prima vine din Romania, iar produsele finite sunt vandute tot la noi.

30% dintre furnizorii de produse medicale, in situatie dificila

O treime din furnizorii de produse medicale sunt amenintati de faliment daca nu vor face restructurari. Este avertismentul presedintelui Asociatiei de profil care mai spune ca s-a ajuns in aceasta situatie dupa ce spitalele nu si-au achitat datorii de 85 milioane euro acumulate în perioada 2005-2008. Situatia s-ar putea inrautati dupa ce Guvernul a redus prin rectificare bugetara banii alocati tuturor ministerelor. Sanatatea a pierdut 22,5 milioane de lei si nici autoritatile locale nu stau prea bine.

Valoarea tranzactiilor imobiliare mari a scazut cu 60% in primul trimestru din 2009

Compania de consultanta imobiliara Cushman&Wakefield estimeaza ca, in acest an, se vor injumatati achizitiile fata de anul trecut, scrie Mediafax. Si aceasta dupa ce in primele trei luni din 2009 valoarea tranzactiilor imobiliare mari a scazut cu 60% fata de primul trimestru din 2008. Datele companiei arata ca majoritatea fondurilor institutionale de investitii sunt foarte putin interesate acum de piata imobiliara din Romania. Cele mai spectaculoase scaderi de pret sunt pentru proiectele rezidentiale de la periferie.

Piata masinilor noi a scazut cu 65%, second-hand-ul s-a triplat

In Romania au fost inmatriculate luna trecuta putin peste 8.000 de masini noi, cu 65% mai putin fata de martie 2008. Dacia a fost prima intre preferinte, cu 1.900 de masini noi inscrise, dar cu o cadere de 70%. La Volkswagen, inmatricularile s-au injumatatit, aproape de 1.000, iar la Skoda au scazut de trei ori. Piata masinilor second-hand a stat insa foarte bine: inscrierile au urcat de trei ori, la peste 52.000, arata datele Directiei de Inmatriculare a Vehiculelor.

Falimentul va salva General Motors, nu si pe Chrysler

Gigantul american General Motors va supravietui conditiilor dure de pe piata auto, daca va cere intrarea în faliment, cred specialistii agentiei de evaluare Standard & Poor's. Nu acelasi lucru spun despre Chrysler. Acestia considera ca nu va mai exista un grup Chrysler, dupa intrarea în faliment. Agentia coborase vineri cateva din ratingurile pentru datorii ale celor doua companii, ceea ce pune şi mai multa presiune asupra celor doi constructori auto.

Oficial iranian: pret convenabil pentru petrol: 80 dolari barilul

Titeiul s-ar putea scumpi pana 60 de dolari barilul in al treilea trimestru al anului, declara ministrul iranian al petrolului. Insa un pret convenabil pentru asigurarea viitoarelor livrari ar fi de circa 80 de dolari barilul, a adaugat oficialul. Acum un baril de petrol costa putin peste 52 dolari. In 28 mai, membrii cartelului vor discuta, din nou, despre o posibila reducere a productiei de petrol.

SUA: a 23-a banca in faliment

In Statele Unite, numarul companiilor financiare care au intrat in faliment in acest an a ajuns la 23. Ultima banca in aceasta situatie este New Frontier Bank of Greeley, una dintre cele mai mari din Colorado, cu active de 2 miliarde de dolari. Institutia va mai ramane insa deschisa inca 30 de zile, timp in care deponentii vor putea sa-si transfere banii la alte banci.

Tarile est-europene ar putea avea crestere economica mai buna decat statele din Vest

Cele mai multe tari est-europene ar putea avea o crestere economica mai buna decat a multor tari din vest. Este declaratia ministrului polonez de Finante intr-un interviu pentru BBC. Totodata, el atrage atentia ca problemele economice din Europa Centrala si de Est nu trebuie exagerate. Cu resurse relativ mici aceste economii se pot stabiliza, a mai spus oficialul. Letonia, Romania, Ungaria, Ucraina si alte tari din regiune au cerut sprijinul Fondului Monetar International in contextul crizei economice

Din agenda economica a zilei:

Guvernul trimite astazi sau maine FMI si Comisiei europene ordonantele de urgenta privind rectificarea bugetara şi diminuarea sporurilor din sistemul bugetar

Proiectul de buget al Capitalei pentru 2009 va fi supus aprobarii in plenul sedintei Consiliului General al Municipiului Bucuresti.