Va mai amintiti de creditul cu buletinul? Acest tip de credit a facut ca orice roman, indiferent cat de sarac era, sa poata intra intr-un magazin de electrocasnice si sa isi cumpere cate ceva: un aragaz nou, un frigider mai bun sau chiar si o “plasma”. Era suficient sa prezinti buletinul si plecai cu produsul din magazin, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Nu te interesau costurile, nu iti faceai probleme legate de dobanda pe care o plateai, doreai doar sa iti cumperi o plasma mai mare decat a vecinului si asta repede si cu un efort cat mai mic. Si bineinteles in rate pentru ca altfel nu iti permiteai asa ceva.

In conditiile in care creditul cu buletinul si-a dat obstescul sfarsit si cu o criza severa batand la usa, m-am gandit ca cei trei mari retaileri de electrocasnice vor reduce masiv preturile si vor face tot felul de promotii pentru a-si creste vanzarile (pentru cei care nu stiu, in Romania preturile electrocasnicelor sunt mai mari decat in Germania).

Se pare ca am gandit bine din moment ce in urma cu doua zile am gasit in posta un pliant in care unul dintre acesti trei jucatori se “lauda” ca toate produsele din magazine se vand in 12 rate fara dobanda si in plus, incepi sa platesti doar la vara. Nu de alta, dar nu este ok sa sarbatoresti Pastele cu gandul la rate.

Pe scurt, oferta suna cam asa:

12 Rate fara dobanda…pe care incepi sa le platesti la vara

Dobanda 0%, DAE 44,82% pentru un credit de 2.000 lei platibil in 15 luni cu 3 luni de gratie.

Vecinii te pot ajuta sa iti platesti ratele. Pentru fiecare cunoscut pe care il convingi sa solicite un credit (nota mea - cu o DAE de 44,82%) noi te premiem cu un tichet cadou in valoare de 50 ron. Vei primi acest tichet doar daca vei contracta si tu un credit.

Cel care isi cumpara un produs electrocasnic in rate este un om sarac din moment ce nu are 1.000, 2.000 sau 3.000 de lei pentru a-l cumpara cu banii jos. Si pentru ca este sarac, va plati o dobanda exorbitanta, iar mai devreme sau mai tarziu, nu isi va putea plati ratele fie pentru ca va deveni somer, fie dintr-o gramada de alte motive.

Acest tip de client prin definitie nu are niciun fel de economii, iar daca i se intampla ceva si nu poate sa munceasca o perioada, creditul respectiv devine “toxic”. Iar pentru ca problema sa devina si mai mare, firma il impinge pe acest client sa mai gaseasca si altii ca el (vecini, prieteni, cunostinte), recompensandu-l cu bani pentru asta.

Nu stiu cat de mult succes va avea aceasta politica de vanzare a produselor in rate prin intermediul unor credite cu dobanzi complet nesimtite (de fapt dobanzile sunt 0, comisioanele sunt nesimtite) insa cei care se uita in primul rand la nivelul ratei si nu la costuri, vor face o mare greseala. O greseala pe care am putea fi nevoiti sa o platim noi, cei care cascam ochii si nu voi, cei care luati astfel de credite.

PS: Toti cei trei mari jucatori care activeaza pe aceasta piata ofera posibilitatea cumpararii produselor in rate, iar DAE nu scade sub 40%. Shopping placut!

Citeste si comenteaza peblogul lui Cristian Orgonas.