Deficitul de cont curent a scazut cu 75,5% in primele doua luni, la 614 milioane euro
Influenta determinanta asupra reducerii soldului contului curent a avut-o deficitul balantei comerciale, care a insumat 961 milioane de euro, in scadere cu 59,5% fata de perioada ianuarie-februarie 2008.
Deficitul balantei veniturilor a insumat in perioada mentionata 692 milioane de euro, cu 14,1% mai putin decat in primele doua luni din 2008, in vreme ce balanta de bunuri si servicii a inregistrat un deficit de 894 milioane de euro, fata de 2,23 miliarde de euro in perioada similara a anului anterior.
Soldul transferurilor curente (contributia cea mai mare este data de banii trimisi in tara de romanii din strainatate) a urcat la 972 milioane de euro, cu 81% mai mult decat in perioada ianuarie-februarie 2008.
Investitiile straine directe au urcat la 1,37 miliarde euro in primele doua luni
Investitiile straine directe au urcat in perioada mentionata la 1,37 miliarde de euro, fata de 995 milioane de euro in anul anterior. Deficitul de cont curent a fost acoperit integral prin investitii straine directe, comparativ cu 39,7% in primele doua luni ale anului trecut. Din totalul investitiilor, 45,2% au reprezentat participatii la capital, 38,4% fiind imprumuturi acordate de companiile-mama subsidiarelor lor din Romania, iar 16,4% profitul reinvestit.
Datoria externa pe termen mediu si lung a inregistrat la finele lunii februarie nivelul de 51,40 miliarde de euro, in crestere cu 1,4% fata de sfarsitul anului 2008. In acelasi timp, datoria externa pe termen scurt era de 20,34 miliarde de euro, adica 28,4% din totalul datoriei externe, cu 9,0% mai putin decat la data de 31 decembrie 2008.
Datoria externa publica si public garantata a inregistrat la 28 februarie 2009 un sold de 10,90 miliarde de euro si a reprezentat 15,2% din datoria externa, fiind cu 0,5% mai mica fata de sfarsitul anului. Datoria externa negarantata public a insumat 35,13 miliarde de euro la finele lunii februarie (49,0% din total datorie externa), in crestere cu 2,8% fata de 31 decembrie 2008.

Discursul de adio al lui Donald Trump: Am făcut ceea ce am venit să facem. Am dus cele mai grele bătălii VIDEO
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Navalnîi prezintă imagini cu "palatul lui Vladimir Putin": 18.000 de metri pătrați, într-un complex de 7.000 de hectare, dotat cu teren de hochei, tunele spre Marea Neagră și podgorii VIDEO
Ultimele ore la Casa Albă: Trump l-a grațiat pe fostul său consilier Steve Bannon, acuzat de fraudă- UPDATE
Ursula von der Leyen: După patru ani lungi, Europa are un prieten la Casa Albă
Un crematoriu din Germania lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte / Mesajul directorului pentru coronasceptici: Veniți să ne ajutați să mutăm sicriele VIDEO
2. Romanii plecati la munca continua sa sustina puternic economia romaneasca si au trimis mai multi bani, in timp ce toti "analistii"-tonomati credeau/sperau (in functie de patronul politician care ii plateste) ca va fi tocmai invers. Uite fratilor, "capsunarii" au trimis iar sute de milioane !
3. Investitiile straine nu numai ca nu au scazut, ba chiar au crescut cu 50% si se vede ca 16% e chiar profit reinvestit (care nu se impoziteaza, foarte buna idee, altfel aceste procente puteau fi bani plecati din tara!).
4. Datoria externa publica si public garantata (care depinde stat si e platita de contribuabili) e in scadere si nu in crestere (ca in Ungaria sau alti vecini!), la circa 11 miliarde€, adica sub 9% din PIB. Sunt doar cateva tari in UE care au datorie publica externa atat de mica !!
5. Datoria externa nepublica, privata, nu a "explodat" cum credeau unii, ci a crescut cu doar 2,8%, nivel foarte rezonabiltinand cont de isteria generala privind "criza" mondiala.
Romania e mai tare decat se credea/spera si sunt convins ca vom iesi din criza mai puternici (se amelioreaza functionarea administratiei, a aparut pozitiv "guvernul privat", s-au stopat angajarile de birocrati, se lucreaza la prime si salarii, se cauta prioritati realiste si se fac programe pe perioade mai lungi, iar capitalistii se zbat sa se adapteze) si vom fi printre putinele tari din UE cu crestere a PIB, la sf. lui 2009!
2) continua sa sustina economia insa problemele de acum incep ...
3) investitiile straine in crestere, insa daca te uiti la structura vei vedea ca jumatate din investitiile din ianuarie au fost realizate doar de catre Petrom si Ford, ce actioneaza in industrii cu probleme. Da de gandit nu? A se vedea pct. urmator ...
4) va creste drept urmare a imprumutului de la FMI si a garantiilor ce se vor acorda in diferite industrii (ex. auto) Ce-i drept suma contractata e cam mare avand in vedere corectiile, insa nu te obliga nimeni sa te folosesti de toti banii. Mai bine sa ai masuri de precautie si finantare acceptata si sa nu ai nevoie (dar platesti din cate stiu niste costuri) decat sa ai nevoie si sa nu gasesti cine sa iti dea .
In orice caz, consider ca mai mult nu se putea face pentru economia romaneasca, a carei crestere anterioara a fost baza pe consum-/finantare pe termen scurt (sarind de la 20% in 2005 la 35% din total datorie in 2007) avand in vedere caderile acestora ... dar tre sa fie loc totusi si de injurat guvernul ca "nu da bani la oameni" fara a se avea in vedere ca (exceptia 2007) cresterile salariale din sistemul bugetar au fost procentual duble fata de cresterile salariale din economie , desi sistemul privat alimeanteaza in cea mai mare parte bugetul.
Pacat ca criza a venit in an electoral, intrucat se deformeaza adevaruri si perceptii, iar daca nu vor fi luate masuri restrictive nu vom mai iesi niciodata din criza ...
Un articol foarte bun dupa parerea mea... Mcar nu ne lasa impresia ca traim intr-o tara de kk macar pentru o sec.
Fara gluma, e o veste buna si sa speram ca o vom tine tot asa....
Cred ca este , firesc?...f importanta , macar ca semnal!!
Stie cineva?
Investitii directe de unde toti isi strang camasile si se roaga la Dumnezeu sa treaca mai repede.
Complicitatea BNR la dezastru nu este un lucru bun iar acoperirea gunoiului nici atat.
Agentiile de reting sa taca, sa-si rezolve procesele care le au cu clasificari de supersigure date marilor banci falimentate din 2008 si comtinuarea din 2009
singurul lucru bun de acum e trezirea la realitate pentru visatorii masinilor de 30k euro luate pe credit! si a imobiliarelor...