Adoptarea timpurie a monedei euro, inainte ca dezechilibrele majore ale economiei sa fie eliminate ar provoca serioase probleme in viitor, a declarat marti guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu. O eventuala abatere de la calendar trebuie atent pregatita, pentru ca ar putea fi perceputa negativ pe plan international, mai precizeaza seful BNR, potrivit RFI.

"Adoptarea euro nu se poate substitui politicilor de ajustare. Adoptarea euro ar fi benefica pentru societatea romaneasca, acesta este un truism, asa cum convergenta este de dorit", afirma Mugur Isarescu.

Guvernatorul BNR spune ca "una e dorinta, alta e putinta" si ca intrarea in zona euro este un act multilateral, care nu depinde numai de Comisia Europeana, ci si de alte state. "Banca Centrala Europeana a reiterat faptul ca sub nici o forma nu se poate adopta euro, daca criteriile de convergenta nu sunt indeplinite. Categoric, trebuie sa adoptam euro foarte repede, dar fara anumite criterii nu ar fi bine pentru Romania", crede Mugur Isarescu.

"Politica monetara, realizata de BCE, este un proces inevitabil. Vom renunta (la politica monetara a BNR - n.r.) in momentul in care vom fi pregatiti. S-ar putea ca ceea ce se hotaraste acolo sa fie total neadecvat pentru aceasta bucatica din zona euro", mai spune guvernatorul Bancii Nationale, citat de agentia Mediafax.