Polonia intentioneaza sa ceara Fondului Monetar International (FMI) sa ii asigure o linie de credit in valoare de 20 miliarde de dolari, a declarat ministrul de finante polonez Jan Rostowski, potrivit AFP. Astfel, Polonia va fi a doua tara dupa Mexic care profita de noua linie flexibila de creditare lansata de FMI.

"Nu este vorba de o finantare de urgenta. Banii vor reprezenta o rezerva suplimentara la dispozitia bancii centrale a Poloniei", a spus Rostowski.

Potrivit Reuters, Polonia se afla intr-o situatie relativ buna comparativ cu alte tari din regiune, precum Ungaria, Letonia si Romania - care au primit finantare externa - care au ezitat sa semnaleze ca au nevoie de fonduri suplimentare.

Polonia, ale carei fundamente economice sunt vazute de catre analisti ca fiind mai solide decat ale altor state din regiune, a suferit, de asemenea, din cauza retragerilor de capital, ca urmare a crizei creditelor si a temerilor cu privire la cresterea economica a regiunii.

Linia flexibila de creditare lansata de FMI le permite statelor considerate ca avand politici "adecvate", sa ia imprumuturi fara indeplinirea anumitor conditii. Pentru a avea acces la bani, un stat va trebui sa aiba un nivel scazut al inflatiei, datorii externe moderate si finante publice stabile.