Va insemna 2010 iesirea din criza? In cursul ultimelor saptamani, mai multi oficiali de rang inalt s-au declarat increzatori in aceasta ipoteza. Cresterea economica se va relua in 2010, dar amploarea sa va ramane limitata, cred economistii consultati de AFP, care avertizeaza insa ca, desi activitatea de productie va redemara, somajul va ramane in continuare la cote ridicate.

Federal Reserve crede ca scaderea produsului intern brut al Statelor Unite va incetini in acest an, pentru a "progresa lent" in 2010.

Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a declarat, la randul sau, ca se asteapta a o revenire a cresterii economice in anul urmator.

Presedintele Fondului Monetar International, Dominique Strauss-Kahn, a cofirmat si el, dupa summitul G20, scenariul unei relansari in primul trimestru din 2010, incepand cu Statele Unite.

Si mai recent, presedintele american Barack Obama a vorbit despre "licariri de speranta" pentru economia SUA.

Incertitudinile se mentin

Daca relansarea va avea loc in 2010, ea va fi de mica amplitudine, cred insa majoritatea economistilor.

"Criza financiara a fost atat de profunda incat nu ne putem astepta la un redemaraj puternic al economiei", declara Kenneth Rogoff, profesor la Harvard.

O mare incertitudine apasa asupra starii reale de sanatate a sistemului financiar, apreciaza Rogoff, fost economist sef al FMI, subliniind lipsa de transparenta care a insotit planul de salvare a acestui sector.

Pentru Michel Aglietta, economist la Centrul de studii prospective si informatii internationale, "cateva indicii obiective arata ca ritmul de contractare al PIB-ului american s-a redus".

Dar "pot sa apara noi vesti rele care sa reaprinda pesimismul din piata", avertizeaza Michel Aglietta, care se declara ingrijorat in special de "activele toxice" ale bancilor.

"Numeroase intreprinderi vor intra in continuare in faliment, cererile de credit vor creste si riscurile legate de cresterea somajului sunt in continuare ridicate", adauga economistul.

Anumiti experti se asteapta insa la o noua deziluzie, dupa o scurta perioada de euforie. Directorul de studii economice al bancii Natixis, Patrick Artus, crede ca cererea va creste in lunile urmatoare, sub efectul planurilor de relansare si al dezinflatiei.

Dar aceasta cerere, "destul de puternica", va dispararea, deoarece "piata muncii va continua sa se deterioreze".

"Deficitele publice sunt la niveluri enorme dar nu au reusit sa regleze nicio problema de fond", spune el.

"Vom putea vorbi despre relansare in ziua in care se va opri procesul de desfiintare de locuri de munca", sustine si Eric Heyer, de la OFCE. Or, crede el, cresterea nu va fi suficient de puternica in 2010 pentru a opri rata de crestere a somajului.