Tot mai multi economisti mizeaza pe reluarea cresterii economice in 2010, dar somajul va ramane in continuare la cote ridicate
Federal Reserve crede ca scaderea produsului intern brut al Statelor Unite va incetini in acest an, pentru a "progresa lent" in 2010.
Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a declarat, la randul sau, ca se asteapta a o revenire a cresterii economice in anul urmator.
Presedintele Fondului Monetar International, Dominique Strauss-Kahn, a cofirmat si el, dupa summitul G20, scenariul unei relansari in primul trimestru din 2010, incepand cu Statele Unite.
Si mai recent, presedintele american Barack Obama a vorbit despre "licariri de speranta" pentru economia SUA.
Incertitudinile se mentin
Daca relansarea va avea loc in 2010, ea va fi de mica amplitudine, cred insa majoritatea economistilor.
"Criza financiara a fost atat de profunda incat nu ne putem astepta la un redemaraj puternic al economiei", declara Kenneth Rogoff, profesor la Harvard.
O mare incertitudine apasa asupra starii reale de sanatate a sistemului financiar, apreciaza Rogoff, fost economist sef al FMI, subliniind lipsa de transparenta care a insotit planul de salvare a acestui sector.
Pentru Michel Aglietta, economist la Centrul de studii prospective si informatii internationale, "cateva indicii obiective arata ca ritmul de contractare al PIB-ului american s-a redus".
Dar "pot sa apara noi vesti rele care sa reaprinda pesimismul din piata", avertizeaza Michel Aglietta, care se declara ingrijorat in special de "activele toxice" ale bancilor.
"Numeroase intreprinderi vor intra in continuare in faliment, cererile de credit vor creste si riscurile legate de cresterea somajului sunt in continuare ridicate", adauga economistul.
Anumiti experti se asteapta insa la o noua deziluzie, dupa o scurta perioada de euforie. Directorul de studii economice al bancii Natixis, Patrick Artus, crede ca cererea va creste in lunile urmatoare, sub efectul planurilor de relansare si al dezinflatiei.
Dar aceasta cerere, "destul de puternica", va dispararea, deoarece "piata muncii va continua sa se deterioreze".
"Deficitele publice sunt la niveluri enorme dar nu au reusit sa regleze nicio problema de fond", spune el.
"Vom putea vorbi despre relansare in ziua in care se va opri procesul de desfiintare de locuri de munca", sustine si Eric Heyer, de la OFCE. Or, crede el, cresterea nu va fi suficient de puternica in 2010 pentru a opri rata de crestere a somajului.

Ce fac cetățenii din Sectorul 2 cu gunoiul menajer de la 1 martie, cu cine încheie contracte, cât plătesc / Primarul Radu Mihaiu: Licență teritorială la nivelul Sectorului 2 nu are niciun operator
1.205 de doze de vaccin antiCOVID-19 pierdute, cele mai multe în Cluj / Între motive: spargerea flacoanelor sau temperatura inadecvată
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Patronatele trag astfel un semnal de alarmă "cu privire la poziţia neprincipială şi antieuropeană adoptată de guvernanţi faţă de acestă masă de întreprinzători".
Deşi impozitul forfetar se aplică şi în alte state din Uniunea Europeană, precum Franţa sau Ungaria, există diferenţe majore, întrucât în Franţa firmele plăteau în 2007 un impozit forfetar de 1.300 euro anual, însă pentru cifre de afaceri cuprinse între 750.000 de euro şi 1,5 milioane de euro, în prezent renunţându-se la acest impozit, pe fondul crizei financiare, se mai arată în comunicat.
Patronatele spun că proiectul a fost adoptat de Guvern fără a se ţine cont de punctul de vedere al acestora, apreciind că decizia introducerii acestui impozit este abuzivă şi total neconstructivă.
"Este evidentă nevoia acută de fonduri suplimentare la bugetul de stat, dar nu considerăm oportună încercarea de atragere a acestor fonduri prin adoptarea unor măsuri antieconomice, a căror efecte vor fi reducerea veniturilor bugetare şi sporirea numărulu