Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Leul urca spre pragul de 4,2 fata de euro

Leul se apropie tot mai mult de pragul de 4,2 pentru un euro. Ieri, pana la inchiderea sedintei interbancare cursul a depasit 4,19 unitati pentru moneda unica europeana, in a treia sedinta consecutiva de depreciere. La cursul oficial leul s-a devalorizat pana la 4,17, cu 3 bani si jumatate mai mult decat marti. Moneda nationala s-a depreciat si fata de dolarul american, pana la 3,14. Banca Nationala a injectat in piata 3,7 miliarde de lei, la o dobanda de 10% pe an si cu scadenta in 15 mai. A fost o operatiune prin care BNR a oferit lichiditati bancilor comerciale, in schimbul unor titluri de stat.

Economia americana s-a contractat intr-un ritm mai lent decat lunile trecute

Bursa de pe Wall Street a inchis aseara in crestere de peste un procent, dupa ce date statistice au aratat ca economia americana si-a incetinit ritmul de scadere. Principalele burse europene au inchis pe minus, influentate de sectorul financiar. Titlurile UBS au scazut cu aproape 7%, dupa ce banca elvetiana a raportat pierderi de aproape doua miliarde de franci elvetieni in primul trimestru si a anuntat noi concedieri. Bursa de la Bucuresti a urcat, insa, usor, sustinuta de actiunile Petrom. Acestea au castigat peste 3 procente si jumatate, in timp ce actiunile societatilor de investitii financiare au scazut, pentru a treia zi consecutiv.

Coface a scazut ratingul Romaniei de la "A4-" la "B"

Agentia franceza Coface a coborat ratingul pentru 47 de tari, printre care si Romania, din cauza efectelor crizei economice mondiale. Ratingul Romaniei a fost coborat cu o treapta, de la "A4-" la "B". Aceasta inseamna un mediu economic si politic instabil, capabil sa afecteze in continuare un istoric al platilor deja sarac. Reprezentantii Coface au declarat pentru HotNews.ro ca motivele scaderii ratingului Romaniei vor fi prezentate astazi. Ratingul statelor cel mai afectate de criza financiara - Spania, Marea Britanie si Irlanda - a fost scazut cu doua trepte.

Guvernul garanteaza imprumutul Renault pentru centrul de la Titu

Guvernul a aprobat garantarea a 80% dintr-un imprumut de 83 de milioane de euro pe care compania Renault il va contracta de la Banca Europeana de Investitii pentru centrul tehnic de la Titu. Premierul Emil Boc a mai anuntat ca Executivul va acorda garantii guvernamentale si pentru alte industrii strategice, prin care sunt infiintate locuri de munca.

Emil Boc: Nu exista o intentie clara de a majora salariul minim

Premierul Emil Boc a declarat aseara ca in prezent nu exista o intentie clara de a majora salariul minim pe economie, incepand cu luna iulie. El a facut precizarea dupa ce Ministerul Muncii, anuntase ieri ca va incepe discutiile cu patronatele si sindicatele privind cresterea salariului minim pe economie de la 600 lei la 700 lei dupa 1 iulie.

Usor interes pentru piata imobiliara de mari dimensiuni

Romania, se afla printre cele 6 tari europene unde tranzactiile imobiliare de mari dimensiuni au crescut fata de sfarsitul lui 2008. Informatia este cuprinsa in cel mai recent studiu al companiei de consultanta imobiliara Richard Ellis. La o privire mai atenta, insa, situatia nu este foarte imbucuratoare, intrucat aceasta crestere a pornit de la zero. In ultimul trimestru din 2008 nu a fost incheiata nicio tranzactie imobiliara de mari dimensiuni. Iar, potrivit datelor furnizate MEDIAFAX de compania Cushman&Wakefield, in primele trei luni ale anului au fost tranzactii imobiliare mari de doar 50 milioane de euro.

UE ar putea adopta o noua strategie anticriza, daca nu apar semne de revenire pana in 2010

Uniunea Europeana ar putea fi nevoita sa regandeasca masurile anticriza, daca nu vor da rezultate pana in 2010. Presedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker, a recunoscut la o conferinta a sindicatelor europene ca nu ii este clar cum se va putea iesi din actuala criza economica. El crede ca acum banii acordati de guverne pentru stimularea economiei sunt deocamdata suficienti, insa pietele financiare ar trebui reglementate si mai strict.

Nici Grecia nu scapa de recesiune

Grecia ar putea intra in recesiune in acest an, pentru prima oara din 1993. Guvernatorul bancii centrale a spus ca veniturile din transporturile navale si turism au fost serios afectate de criza economica mondiala. El a aratat ca Grecia are nevoie de masuri rapide si ferme pentru consolidarea bugetului si reducerea deficitului bugetar.

Si, din agenda economica a zilei:

Indicele preturilor de consum pe luna martie in zona euro

O noua statistica privind somajul in SUA