Fitch: Romania ar putea adera la zona euro in 2015
"Ratingurile Fitch pentru estul Europei nu iau in calcul asteptarile ca autoritatile UE sa permita adoptarea accelerata a monedei euro ca raspuns la actuala criza economica si la presiunile financiare cu care se confrunta multe tari din regiune", a spus Edward Parker, seful departamentului Emerging Europe Sovereigns la Fitch.
Agentia de rating subliniaza ca nu se asteapta la o relaxare a politicilor europene privind adoptarea monedei unice, pentru ca se tem ca aceste tari din regiune sa fie incapabile sau sa nu doreasca sa plateasca pretul economic si politic al unor ajustari pe care trebuie sa le faca pentru a apartine zonei euro. In plus, autoritatile europene se tem si de posibilitatea de contagiune a zonei euro odata integrate aceste tari.
Fitch considera insa ca aderarea la zona euro a tarilor din estul UE ar avea efecte net pozitive, reducand riscurile aparitiei unor crizele monetare. Intrarea in zona euro ar atrage o imbunatatire a ratingului Fitch. "Daca ar exista o neasteptata relaxare a politicilor UE care sa deschida drumul spre adoptarea mai devreme a monedei euro, atunci este de asteptat ca Fitch sa imbunatateasca ratingul tarilor respective", a spus Marper.
Estimarile agentiei de rating pentru aderarea la zona euro sunt 2015 pentru Romania si Bulgaria, 2013 pentru Estonia, Lituania si Polonia si 2014 pentru Cehia, Ungaria si Lituania. Totusi, estimarile pentru toate aceste tari nu sunt certe, adoptarea euro putand fi avansata sau intarziata. Motivul, conform Fitch, ar fi interpretarea criteriilor: chiar daca inflatia este sub valoarea de referinta, este si sustenabila; daca deficitul este peste 3% este "doar exceptional si temporar"; sau poate fi un program FMI in concordanta cu apartenenta la Mecanismul Ratelor de Schimb II fara sa existe puternice tensiuni intre aceste situatii?

Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
Mai ales daca intra in aplicare decizia ArcelorMittal de a inchide Sidex-ul, clapsul RO bate la usa!
Apropo, Sidex Galati asigura aproape 5% din PIB-ul Romaniei.
Breaking news 16 apr 2009:
"Reprezentantii ArcelorMittal au prezentat decizia boardului director de a inchide Uzina Cocso-Chimica de la Galati, urmand ca intreaga cantitate de cocs sa fie importata de la o alta uzina a grupului, din Polonia.
Intentia companiei ArcelorMittal de a inchide Uzina Cocso-Chimica (UCC) de pe platforma combinatului i-a alarmat si pe reprezentantii Guvernului, pentru ca efectele acestei masuri a boardului ArcelorMittal ar pune sub semnul intrebarii existenta combinatului Sidex."