Datoria publica a Romaniei a ajuns la 110,6 miliarde lei in ianuarie, adica 20,8% din PIB
La sfarsitul anului trecut, datoria publica totala depasea 109,1 miliarde de lei.
La 31 ianuarie 2009, mai mult de jumatate (56,86%) din datoria publica era in lei, 28,98% era in euro, 10,62% - in dolari, 2,19% in yeni japonezi, iar restul in alte valute.
Pe tipuri de instrumente, mai mult de o treime (34,88%) din datoria publica guvernamentala era reprezentata de imprumuturile de stat, 13,46% erau certificate de trezorerie, 9,44% erau obligatiuni de stat, 8,91% - eurobonduri, iar 0,21% din datoria publica era contractata sub forma de leasing financiar. Restul de circa o treime (33,1%) din datorie reprezinta imprumuturi din disponibilitatile Contului Curent General al Trezoreriei Statului, utilizate pentru finantarea deficitului bugetar de stat.
Fata de sfarsitul lui 2008, ponderea datoriei publice guvernamentale in totalul datoriei a scazut cu 0,13 puncte procentuale, de la 92,43% la 92,30%, in timp ce datoria publica locala reprezenta 7,70% din datoria totala la sfarsitul primei luni din acest an.
Ponderea datoriei negociabile a urcat la 31,81% la finalul lunii ianuarie 2009, de la 25,96% in decembrie 2008, restul fiind datorie ne-negociabila.
Finantele precizeaza ca cifrele reflecta datele operative raportate la MFP pana la 31 martie 2009.

Ce fac cetățenii din Sectorul 2 cu gunoiul menajer de la 1 martie, cu cine încheie contracte, cât plătesc / Primarul Radu Mihaiu: Licență teritorială la nivelul Sectorului 2 nu are niciun operator
1.205 de doze de vaccin antiCOVID-19 pierdute, cele mai multe în Cluj / Între motive: spargerea flacoanelor sau temperatura inadecvată
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
In schimb, datoria externa privata e de circa 3 ori mai mare si din cauza acestei datorii facute de companiile private statul a cerut de la FMI o linie de credit de 13 miliarde, bani pe care ii va folosi sau nu, in functie de necesitatile momentului.
Comparativ cu alte tari din UE sau cu tari vecine, Romania sta mult mai bine, e foarte putin indatorata si serviciul anual al datoriei externe e foarte redus. Asta e inca un atu pe care il avem in competitia economica mondiala.
Sa ne imaginam un cap de familie care nu are datorii foarte mari, insa toti copiii lui au datorii mari si in final vin la el sa ceara ajutor (si el le da, ca nu are ce face sunt copiii lui). Plus de asta, are serviciu prost si salariu mic si nu poate lua credit decat la dobanzi mari sau de la camatari. Asa ca de la an la an se afunda (incet-incet in datorii), chiar daca in momentul asta pare sanatos financiar, in cativa ani poate ajunge sa isi piarda si casa.
Asta e Romania. Statul roman nu are datorii dar trebuie sa fie atent la banci si firme care s-au dezvoltat doar prin creditare din exterior. Competitivitatea economica este mica si productivitatea la fel, de aceea statul nu poate colecta taxe foarte mari pentru a sustine datoriile. Ratingul de tara nu e foarte bun asa ca eventualele imprumuturi sunt la dobanzi mari. Incet-incet ne afundam in datorii chiar daca acum ni se pare ca e bine.
Copiii nostri vor trage sa plateasca datorii la fel cum se chinuie Italia sau UK, unde datoria publica este peste 100% din PIB- e doar o chestiune de timp daca nu facem ceva in sensul eficientizarii economiei si administratiei.
si cand ai de gand sa faci ceva in privinta asta?
M-am saturat sa aud toti romanii lamentandu-se despre prestatia alesilor politici, ai liderilor lor...Frate, tu i-ai ales! Nu-ti place, candideaza si schimba ce nu merge bine! nu poti? atunci fa lobby, fa-ti o organizatie, un grup de opinie, un NGO, o caritate...fa orice dar nu sta si te lamenta! Daca totusi alegi ultima optiune, atunci iti meriti soarta..