Fondul Monetar Internationala prognozat, joi, ca recesiunea economica va fi prelungita, recuperarea va fi "lenta" iar statele din Europa de Est "ar putea fi grav afectate de criza", informeaza AFP.

"Actuala recesiune va fi probabil lunga si severa, iar redresarea va fi anevoioasa", sustin expertii FMI in documentul Perspectivele Economice Globale (WEO).

Institutia nu ofera o estimare pentru redresarea economiei mondiale.

Iata cele mai importante puncte din documentul FMI:

  • actuala criza probabil va fi neasteptat de lunga si severa iar redresarea va fi lenta;
  • avand in vedere expunerea lor masiva, economiile emergente din Europa ar putea fi grav afectate...de declinul circulatiei de capital;
  • actiunile de stimulare fiscala sunt in mod particular eficiente pentru a pune capat recesiunii, in timp ce politicile monetare, precum reduceri de taxe, pot sa scurteze durata crizei dar sunt mai putin eficiente;
  • un raspuns coordonat din partea economiilor avansate si a celor emergente este necesar pentru a preveni escaladarea in continuare si in raspandirea stresului financiar.

Publicarea raportului a venit cu doar cateva zile inainte de reuniunile de primavara ale Fondului si ale Bancii Mondiale, ce se vor desfasura in 25-26 aprilie la Washington.

Citeste aici raportul FMI.