Marea Britanie ar putea sa fi depasit perioada cea mai grea a crizei economice si financiare cu care se confrunta din 2008, crede David Miles, un reputat economist si viitor membru al Bank of England, intr-un interviu publicat de cotidianul galez Western Mail si citat de AFP.

In prezent economist la Morgan Stanley, David Miles, care va deveni membru, din iunie, in Comitetul de politica monetara al Bank of England, a explicat ca masurile adoptate de autoritati pentru relansarea activitatii economice incep sa-si faca resimtite efectele.

"Istoria economica ne demonstreaza ca aceasta combinatie intre scaderea impozitelor, cresterea deficitelor bugetare, reducerea puternica a dobanzii de interventie si majorarea volumului de masa monetara va produce cel mai probabil, cu o usoara intarziere, un impact important asupra economiei", apreciaza el.

"Si s-ar putea ca perioada cea mai grava a recesiunii sa fie deja in spatele nostru", a adaugat Miles, care se declara "mai putin pesimist decat multi dintre colegii sai in privinta evolutiei economiei".

Analistii se asteapta pentru 2009 la o contractie de pana la 4% a economiei britanice, care a intrat in recesiune in trimestrul II 2008.

Guvernul va prezenta miercurea viitoare bugetul pentru anul 2009 - 2010, ocazie cu care, cel mai probabil, va revizui puternic, in scadere, previziunea de recesiune de circa 1%, care dateaza din toamna anului trecut.