Fondul Monetar International (FMI) a aprobat vineri un acord de imprumut in valoare de 47 miliarde de dolari, in scopul de a ajuta Mexicul sa faca fata recesiunii economice globale. Mexic este astfel prima tara care profita de noua linie flexibila de creditare lansata de FMI, relateaza AFP.

"Este un moment istoric. Boardul executiv a aprobat toate conditiile convenite pentru o linie flexibila de credit acordata Mexicului, care este in acelasi timp si cel mai amplu acord financiar din istoria Fondului", a declarat directorul general adjunct al FMI, John Lipsky.

"Guvernul mexican a mentionat ca fondurile vor fi utilizate in mod preventiv si ori de cate ori va fi necesar" se mai arata intr-o declaratie a Fondului.

Mexicul este primul stat caruia i se acorda o linie de creditare speciala, desemnata sa dea un impuls financiar unei economii ce se dezvolta ascendent.

Linia flexibila de creditare lansata de FMI le permite statelor considerate ca avand politici "adecvate", sa ia imprumuturi fara indeplinirea anumitor conditii. Pentru a avea acces la bani, un stat va trebui sa aiba un nivel scazut al inflatiei, datorii externe moderate si finante publice stabile.

Polonia ar putea fi urmatorul stat beneficiar al unui astfel de imprumut din partea Fondului, dupa ce guvernul polonez a anuntat marti ca intentioneaza sa ceara FMI sa ii asigure o linie de credit in valoare de 20 miliarde de dolari.