FMI avertizeaza asupra paralelelor dintre actuala recesiune economica si Marea Depresiune
Actuala recesiune ar putea fi "neobisnuit de lunga si de severa, iar recuperarea foarte lenta", afirma Fondul, care a publicat vineri, in avans, doua capitole din World Economic Outlook. FMI avertizeaza asupra riscului unei siprale care ar putea duce la prabusirea sistemului financiar, daca nu sunt adoptate noi masuri pentru a bloca actualele evolutii negative.
Dominique Strauss-Kahn, seful FMI, a declarat ca milioane de oameni risca sa intre in saracie in conditiile in care criza afecteaza foarte puternic cele mai sarace tari. "Consecintele umane pot fi pur si simplu devastatoare. Este vorba despre o criza cu adevarat globala si nimeni nu poate scapa", a explicat el.
"Caderea libera a economiei mondiale ar putea sa fi incetinit, cu o posibila revenire in 2010, dar acest lucru depinde crucial de adoptarea, astazi, a politicilor potrivite".
Strauss-Kahn a facut apel la "curatarea" urgenta a bancilor de activele toxice si adoptarea de noi stimulente fiscale, peste nivelul de 2% din PIB, convenit pana in prezent.
Problema este insa ca tarile cu datorii foarte mari ar fi putut deja sa-si atinga limitele superioare.
"Impactul devine negativ pentru tari unde nivelul datoriilor depaseste 60% din PIB", estimeaza Fondul.
Desi nicio tara nu a fost nominalizata, printre tarile aflate in acesta situatie ar putea fi Japonia, Germania, Franta, Italia si, in cele din urma, Marea Britanie si SUA, dupa ce bancile din cele doua tari vor fi fost salvate.
FMI spune ca America se afla in epicentrul actualei crize, asa cum a fost si in cazul Marii Depresiuni. Dar riscurile sunt mai mari de aceasta data.
"In timp ce boomul creditelor era specific SUA in anii 1920, boomul din perioada 2004-2007 era unul la nivel mondial. Nivelurile de integrare sunt mult mai mari acum decat in perioada interbelica, astfel incat socul financiar din SUA are un impact mult mai mare".
FMI afirma ca sistemul global financiar este supus inca unor presiuni foarte puternice, cu o productie gata sa se prabuseasca si cu o rata a inflatiei care tinde spre zero in tarile cele mai dezvoltate.
Oprirea abrupta a fluxurilor de capital poate avea "consecinte cumplite" pentru economiile emergente, avertizeaza FMI. Europa de Est a suferit deja aceste efecte, cu o scadere de 17,6% a productiei industriale in februarie. Regiunea este foarte vulnerabila la criza creditelor in conditiile in care datoreaza peste 50% din PIB bancilor vestice.

ANALIZĂ Cât plătește Primăria Sectorului 2 pentru curățenia stradală și ridicarea gunoiului și de ce este mizerie pe străzi / Mesajul primarului pentru oamenii care aruncă gunoiul pe stradă: Îi vom amenda
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8
Se vor întoarce și studenții în amfiteatre din semestrul al doilea? Universitatea București: Cursuri online în continuare, cu mici excepții. UBB: Se conturează varianta hibrid
Kremlinul ripostează, după imensul succes online al anchetei lui Navalnîi despre "palatul lui Vladimir Putin" / Tinerii se mobilizează în special pe Tik Tok pentru protestele anunțate sâmbătă în întreaga Rusie
Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Alte masuri :
-- Reduceri drastice la consumurile proprii neabsolut necesare (ce a facut Boc cu cheltuielile la guvern). Aici mai e mult loc pentru pensiile parlamentarilor si a altor
categorii "speciale".
-- Reducerea numarului de salariati bugetari la stirctul necesar. Dupa unele cifre cel putin 50 % sunt in plus. Din ce vad eu e o bataie de joc si o birocratie de neconceput in aceste birouri bugetare. Au praduit o multime de bani iar banii de la UE nu vin din cauza proiectelor slabe. Ce au produs acesti incapabili daca rezultatul e zero? Pe ce si-au luat o gramada de bani ?
-- Licitatii curate cu lucrarile finantate de la buget. Din ce lucrez eu pot spune absolut documentat ca lucrarile costa dublu din cauza spagilor pe care se dau la toate nivelurile de raspundere : secretar, primar, presedinte de judet, guvern (deocamdata guvernul Tariceanu). Fura toti domnule primar. Spaga este generalizata.
--
Cum se face ca l-ai uitat pe Umbrarescu, Casuneanu,Popviciu,Cocos si altii din tabara cealalta?????
Ceilalti sunt mai marunti si nu stau nici la degetul ce mic al celorlalti. Sa-ncepem de mai sus si p-orma urmeaza si ceilalti daca e cazul.
Nu tataiutza, nu asha.
Igienizarea bancilor prin nationalizarea lor, banul incetand a mai fi o marfa. Banul a fost creat ca un mijloc de plata si asha sa ramana.
Ok si despre solutiile care au castigat-cred ca pentru engleza impecabila- dar timingul este de vina...nu acum si nu aici.
PS: Mare lucru este sa stii cand sa scoti capul de sub plapuma...deh, timingul.
Stiti cum e ? Eu PRIVAT am o banca pe care o falimentez. Si fiindca eu am finanta in labutza, tot eu pompez bani in ea. Cine sufera ? Puli..mea !