Europenii sunt foarte ingrijorati de efectele crizei economice, potrivit concluziilor unui sondaj Eurobarometru. Aceasta îngrijorare, care este resimtita foarte puternic în toate tarile (între 80 si 90%), afecteaza economia la toate nivelurile, atat pentru situatia din prezent, cat si pentru viitor. La nivel personal, 58% dintre europeni sunt pesimisti in ceea ce priveste situatia din prezent, iar 56% pentru cea viitoare.

Cele mai mari procente de cetateni care declara ca efectele sunt mari pentru ei la nivel personal s-au înregistrat în Grecia si Ungaria (88%) si în Estonia (82%). Cel mai mic procent, in trei state scandinave: Danemarca (22%), Suedia (24%) si Finlanda (27%).Si romanii se numara printre cei mai pesimisti. Circa 79% dintre ei nu sunt increzatori in efectele crizei la nivel personal.

La nivelul UE, 90% dintre respondenti considera ca efectele crizei vor avea impact puternic asupra economiei europene. Valorile cele mai mari au fost inregistrate în Grecia (99%), Belgia si Slovacia (96%). Valorile cele mai mici sunt în Portugalia (81%), Romania, Polonia, Italia si Bulgaria (86%).

Europenii s-au pronuntat în favoarea unei actiuni coordonate de combatere a crizei. Doar 44% considera ca statele membre au reactionat la nivel national, iar doar 39% sunt de parere ca statele membre au actionat în mod coordonat. Pe de alta parte, 61% considera ca europenii ar fi mai bine protejati daca statele membre ar adopta o abordare coordonata. Parlamentul European solicita cu insistenta acest tip de abordare, în favoarea careia s-a pronuntat în numeroase ocazii.

Romania are cea mai mare incredere in guvernul national

Adoptarea de masuri la nivel national este sustinuta cel mai mult în Marea Britanie (41%), Romania (36%), Danemarca si Austria (33%).

In ceea ce priveste, nivelul la care poate combate criza cel mai eficient, 17% dintre cetatenii europeni se arata increzatori in forurile UE, in timp ce doar 14% mentioneaza guvernele nationale. Cei mai multi (25%) opteaza pentru forul G8, iar 15% considera ca SUA pot combate cel mai bine criza. Parerile difera foarte mult de la tara la tara. Marea Britanie (6%), Suedia (8%) si Danemarca (9%) au cea mai mica incredere in UE, spre deosebire de Grecia (28%), Cipru (27%) si Polonia (26%) care considera ca Uniunea Europeana este cea mai capabila sa combata efectele crizei. Forul G8 a primit cele mai putine voturi din partea Maltei (10%), Romaniei (11%) si Irlandei (12%), iar cele mai multe de la Olanda (36%), Germania (35%) si Suedia (34%).

Guvernul national este privit drept cel mai eficient actor de catre cea mai mare parte a respondentilor din Romania (32%), UK (20%) si Irlanda (20%). Procentele cele mai mici sunt obtinute în Republica Ceha (6%), Olanda si Bulgaria (7%).

Romanii doresc accelerarea procesului de adoptare a monedei euro. In alte state, cetatenii considera ca ar fi fost mai bine daca se pastra moneda nationala

Sondajul mai arata ca europenii nu au incredere prea mare in moneda euro. In urma intrebarii privind rolul protector al monedei euro, 44% dintre europeni au raspuns ca moneda euro nu a micsorat efectele crizei, spre deosebire de 39%, care sunt de parere ca acest lucru s-a produs, iar 17% au declarat ca nu stiu. Rezultatele reflecta faptul ca perceptia cu privire la moneda euro variaza de la tara la tara.

Proportia celor care au raspuns ca sunt de acord cu rolul pozitiv al euro este cea mai mare în Slovacia (66%), Finlanda (61%) si Belgia (54%). Opinia ca moneda euro nu a contribuit la diminuarea efectelor negative ale crizei este împartasita cel mai putin în Republica Ceha (56% cred acest lucru), Germania si Marea Britanie (54%).

Romania si Bulgaria au furnizat un numar apreciabil de raspunsuri de tipul „Nu stiu”: 51% în Bulgaria si 41% în Romania.

Proportia cea mai mare a persoanelor care au fost de acord cu afirmatia ca tara lor ar fi fost mai bine protejata daca ar fi pastrat vechea moneda nationala a fost întalnita în Portugalia (62%), Italia si Spania (53%). A înregistrat valorile cele mai mici în Slovacia si Finlanda (72%), precum si în Slovenia (71%), Slovacia si Slovenia numarandu-se printre tarile care au adoptat euro cel mai recent.

Cel mai mare sprijin în favoarea accelerarii procesului de adoptare a monedei euro este în Ungaria (47%) si Romania (35%). Dorinta de a încetini procesul este cel mai pronuntata în Lituania (50%) si Polonia (41%).